26 / november - torsdag 2015

Ansiktsvatten

Ansiktsvatten

Ansiktsvatten tar bort rester från rengöringen och fräschar upp huden. Det normaliserar även pH-värdet i huden och hjälper till att sluta porerna. Ansiktsvatten finns för många olika behov, t ex kan ett ansiktsvatten för oren hy kan vara bakteriedödande medan ett ansiktsvatten för känslig hy är lugnande och fuktighetsgivande.

Använd ansiktsvatten efter tvätt

Ansiktsvatten tar bort orenheter och rester av tvättningen. Det normaliserar även pH-värdet i huden och hjälper till att sluta porerna. Välj ansiktsvatten utan alkohol om du har torr/känslig hud, eftersom den kan torka ut huden.

Så här gör du

· Efter den vanliga rengöringen, badda med ett ansiktsvatten som gör ytterligare rent och drar samman porerna.

· Komplettera din hudvårdsrutin med att ungefär 1-2 gånger i veckan använda en ansiktsscrub som gör rent på djupet och gör att din hy får mer lyster och ser fräschare ut.

· Lägg en djuprengörande eller fuktgivande ansiktsmask 1 gång i veckan.

 

Ett stort utbud av ansiktsvatten hittar du här. 

16 / november - måndag 2015

Elizabeth Arden PRO - Professionell hudvård

Elizabeth PRO

Elizabeth Arden PRO är ett professionellt hudvårdsmärke baserat på kliniska resultat

Elizabeth Arden PRO är ett hudvårdsmärke som ständigt ligger i framkant med de allra nyaste inom hudvetenskapen. Dess forskningsarbete sker med några av väldens främsta hudvårdsexperter som exempelvis Joe Lewis som är känd för introduktionen av AHA-syran år 1983, och har satt en helt ny nivå för resultat av hudvård. Trots att varumärket är relativt nytt så har det fått mer än 160 utmärkelser runt om i världen. Produkterna från detta varumärke är framtagna för att motverka faktorer som åldrar huden samt att hjälpa huden att få ett ungdomligt uttryckt. De är baserade på klinisk data och har en skyddsteknik som ger huden ett långsiktigt fastare och spänstigare utseende. Här finns produkter att hitta som passar alla då Elizabeth Arden PRO framtagit produkter som finns anpassade för de fem viktigaste hudtillstånden. Dessa är mogen hud, problemhud/blandhud, känslig hud, torr hud samt ojämn hudton. 

Här hittar du ett stort sortiment, klicka här.

13 / november - fredag 2015

Ögonkräm

Ögonkräm

Bästa ögonkrämen ger din blick ett lyft direkt

Ögonkräm finns i en mängd varianter och prisklasser.

Och den bästa ögonkrämen bör vara både svalkande, utslätande och åtstramande.

Ansiktskräm, serum, fuktgivande olja och nattkräm. Antalet produkter till vårt ansikte tycks oändliga och det kommer ständigt in nyheter på skönhetsmarknaden som ska locka oss till köp.

Ögonkräm har funnits i sortimentet länge men utvecklas naturligtvis i samma takt som övriga hudvårdande produkter. Men vad skiljer en ögonkräm från till exempel en vanlig dagkräm? Vad gör den för skillnad på huden kring dina ögon och hur ofta behöver man använda just ögonkräm.

Ögonkräm till tunnare hud

Behöver man använda ögonkräm?

– De första tecknen på åldrande visar sig oftast runt ögonen. Hudens synliga åldrande kan minskas med hjälp av produkter med väl utvalda ingredienser.

Huden kring ögonen har en annan struktur än resten av ansiktet. Den är tunnare, mer känslig och har mindre porer. Ögonkrämer har därför en annan formula än en vanlig ansiktskräm. Den har mindre molekyler för att kunna penetrera ner i den finporiga huden.

Koffein mot påsar under ögonen

Vad innehåller en bra ögonkräm?

– En ögonkräm bör innehålla ingredienser som skyddar den tunna huden mot både yttre och inre påverkan. En bra ingrediens för det är kraftfulla antioxidanter. Har du tendens att bli svullen runt ögonen är koffein både dränerande samt svullnadsdämpande. Det är även viktigt att hålla huden återfuktad. Aloe vera är en ingrediens som återfuktar samt verkar lugnande.

Kan man inte använda en vanlig ansiktskräm runt ögonen?

– Nej, man ska inte använda vanlig ansiktskräm runt ögonen. Molekylerna i en ansiktskräm är alldeles för stora för att penetrera ner i den tunna huden. Krämen lägger sig gärna som ett lock och kan orsaka irritation och svullnad.

Lite ögonkräm räcker länge

Hur mycket och hur ofta bör man smörja in ögonkräm?

– Det krävs lite produkt för att tillgodose den tunna huden. En halv ärta är lagom för båda ögonen. Ögonkräm skall appliceras morgon och kväll på väl rengjord hud.

Smörjer man in den runt hela ögat eller bara under?

– Du applicerar din ögonkräm med fjäderlätta fingrar kring globbenet. Ögonkräm behöver inte appliceras på ögonlocket då det i de flesta fall smörjer sig själv.

Mörka ringar under ögonen

För att bli av med mörka ringar under ögonen är sömn och en tunn concealer allra bästa motmedlet. Lagom dos solljus och frisk luft gör som bekant också under för din hy.

 

Här hittar du bra ögonkrämer i olika prisklasser, klicka här.

11 / november - onsdag 2015

Fuktkräm - Guide till att välja rätt

Fuktkrämer

Oavsett hudtyp så bör du använda en fuktkräm. Konsistensen på krämen bestäms generellt av vilken hudtyp du har. Är din hud av torr karaktär som kanske kliar ibland, vill du låsa in fukten med en rikare salvliknande produkt. Krämer som är tunnare hjälper att ge fukt och är bra för en normal hud. Lotions är den lättare varianten, vatten är ofta huvudingrediensen och en bra match för en fetare hud. Man brukar allmänt även rekommendera att välja en lätt fukt på dagen och en tyngre på natten. En lättare fuktlotion passar sommarmånaderna bra då luftfuktigheten är högre än nu på vinterhalvåret då huden kräver mer hjälp för att hålla en balanserad fuktnivå.

Produkttips:

Blandhud; Dermalogica Active Moist 100ml 

Mogen hud; Kanebo Sensai Cellular Performance Hydrachange Cream 40 ml 

 

Detta ska du tänka på:

Solskydd Oavsett vilken hudtyp du har, så gott som alla hudterapeuter rekommenderar att ha som lägst SPF15 i din dagkräm. Skall du vara ute lite mer än bara till och från jobbet så rekommenderaas SPF30

Antioxidanter Fuktkrämer med antioxidanter som till exempel grönt te, kamomill, granatäpple och lakritsrotextrakt kan hjälpa alla hudtyper att få fräschör. Antioxidanter hjälper till att neutralisera fria radikaler – molekyler som bryter ner hudcellerna.

För oljig hud eller hud med acnebesvär Alfahydroxisyra, som även är anti-age, en koncentrerad fruktsyra som löser upp översta hudlagret. Olika effektiv beroende på vilken procent syra i kombination med vilket PH-värde som används. Också viktigt att se till att du får en icke portilltäppande kräm.

För torr hud Satsa på en rikare fuktkräm och se efter ingredienser som hyalyronsyra och dimethicone, som hjälper huden med fukt. Glycerin, propylenglykol, proteiner, och karbamid som hjälper huden att attrahera vatten. Medan lanolin, mineralolja och petrolium kapslar in fukt.

Känslig hud Använd lågallergen och parfymfri fuktkräm. Naturligt är inte alltid snällast mot huden. Här gäller det att prova sig fram vilken typ av produkt som just din hud accepterar bäst.

Hud som kliar Leta efter en serie som är lugnande och läkande, reparerande. Till exempel Ultra Calming från Dermalogica. De är som bandage på en trasig hy. Om en kräm är lågallergen och ändå inte lättar irritationen och kliandet, Rådgör med läkare om du kanske ska använda 1% kortisonkräm i högst en vecka om inte läkare ordinerar annat (viktigt är då att inte exponera huden för sol under tiden av behandling med kortisokräm). Om det inte hjälper kontakta hudläkare. Då du kan behöva mer specialinriktad vård.

Eksem Använd en tjock fuktgivande salva.

 

Detta ska du undvika:

Parfym Undvik i största möjliga grad eftersom det i sig kan orsaka onödiga besvär på huden.

Behandlande produkter ska du inta använda i längre än en eller högst två veckor om din hud är irriterad redan från början, om inte din doktor ordinerar det. Överanvändning kan leda till ytterligare eller förvärrade besvär.

För att unvika acnebesvär Ingredienser som lanolin, mineraloljor, vaxer av olika slag och sheasmör. Det kan täppa till porerna, lämpar sig bättre på kroppen.

Om du har eksem och/eller hud med sprickor Håll dig borta från karbamid. Även om den gör gott för huden så kan det förvärra hudbesvär.

 

3 Sätt att få ut det mesta av din fuktgivare:

Använd mer än en fuktkräm om du behöver. Ingen behöver överfyllda skåp med krämer. Men en tunnare till ansiktet och en rikare för kroppen är ofta precis vad som är rätt för en helkroppsvård.

Applicera kroppskrämen efter dusch eller bad, när huden fortfarande är fuktig. Ansiktsvatten ska du använda efter rengöring (om det inte är ett syramärke som inte använder sig av ansiktsvatten) och innan fuktkräm Aldrig kräm annars utan ansiktsvatten. Vatten är basiskt och huden är sur. Ansiktsvattnet återställer hudens ph-värde och gör att krämen kan penetrera bättre.

Gör din kräm multieffektiv Se till at din kräm innehåller SPF15 eller högre (gäller dagkräm): Vill du ha en anti-age boost? Vitamin A eller alfahydroxisyror rekommenderas. Vill du jämna ut hudtonen en aning? Välj en fuktgivare med svag färg anpassad din hudton.

 

Här kan du hitta ett stort utbud av krämer, klicka här.

06 / november - fredag 2015

Piggmentfläckar

Piggmentförändringar

Förändringar i pigmenteringen i huden är vanliga och orsakar ofta betydande obehag hos personerna som lider av det eftersom det påverkar utseendet. De flesta av dessa problem påverkar bara hudfärgen, medan vissa pigmentbildande förändringar (t.ex. lupus) kan vara tecken på en bakomliggande sjukdom.

Pigmentförändringar har alltid med mängden hudpigment, melanin, att göra. Störningar med överskott av melanin kallas hyperpigmentering. De med för lite melanin eller förlust av melanin kallashypopigmentering. Hår innehåller melanocyter och pigmentförlust här kan orsaka förlust av hårpigment med vitt hår som följd.

Melanin finns i cellulära organeller som kallas melanocyter. Dessa är pigment-producerande celler som finns i det understa lagret, tillväxtlagret (stratum basale), av de fem lagren i överhuden. Melanin förs sedan ut från melanocyterna förpackade i melanosomer till keratinocyterna i det yttre skiktet av epidermis. Hos vita är melanocyter bundna till cellmembranet i keratinocyter och har mindre storlek. Hos färgade personer är melanosomer utspridda över hela cellkroppen (cytoplasma) i keratinocyterna och är större än hos i vita. Asiater och rödhåriga personer har en något annorlunda kemisk typ av melanin.

De många olika typerna av pigmentstörningar kan uppträda i olika former och utbredningar och ha olika orsaker. De kan vara ärftliga (t.ex. vitiligo, familjär periorbital hyperpigmentering), förvärvade (t.ex. postinflammatorisk pityriasis alba, idiopatisk guttat hypomelanosis, Beckers nevus, melasma), infektiös (t.ex. tinea versicolor), godartad och självbegränsande (t.ex. isolerade café au Lait fläckar, fotokontaktdermatit dermatit), eller vara tecken på mer allvarlig bakomliggande sjukdom (t ex flera café au lait fläckar, maligna acanthosis nigricans).

Människor av alla raser har problem med hudpigmentering. Vissa sjukdomar, som albinism (som påverkar en av var 17 000e person) är sällsynta. Andra, såsom åldersfläckar/solfläckar och melasma, är mycket vanliga.

Olika typer av Pigmentförändringar

Hyperpigmentering

Hyperpigmentering är ett samlingsnamn för alla pigmentförändringar med extra mycket pigment. Hyperpigmentering i huden orsakas av en ökning i melanin, ämnet i kroppen som är ansvarig för färg (pigment). Hyperpigmentering gör att du får mörkare, bruna fläckar på huden, ofta i ansiktet, (men ibland även grå, blå eller gul-röda fläckar). Vissa tillstånd, såsom graviditet eller Addisons sjukdom (minskad funktion i binjuren), kan orsaka en större produktion av melanin och hyperpigmentering.

Solexponering är en vanlig orsak till hyperpigmentering, och kommer att göra redan hyperpigmenterade områden mörkare, det kallas ofta åldersfläckar eller solfläckar.

Hyperpigmentering kan också orsakas av olika läkemedel, inklusive vissa antibiotika, antiarytmika och malarialäkemedel.

Melasma

Ett av de vanligaste typerna av hyperpigmentering är melasma (även känt som kloasma). Detta tillstånd kännetecknas av ljusbruna eller bruna fläckar, oftast i ansiktet. Melasma förekommer främst hos gravida kvinnor och hos de som tar hormonella preventivmedel men män kan också utveckla detta tillstånd. Melasma går ofta bort efter graviditeten men inte alltid. Det kan t.ex. behandlas med krämer som reducerar mängden pigment.

Hypopigmentering

Hypopigmentering i huden är resultatet av en minskning av melaninproduktion. Exempel på hypopigmentering är bl.a. Vitiligo och Albinism.

Behandling av Pigmentfläckar

Om du har pigmentfläckar, oavsett typ, försök att begränsa din exponering för solljus. Använd en bra och stark solkräm (SPF 30 eller högre) hela tiden, eftersom solljus kommer att förvärra ditt tillstånd.

 

Det finns bra produkter för att täcka pigmentförändringar, några av dem hittar du här.

 

Betalikoner-sidfot

INFORMATION

BUTIKER

HARMONIQ CITY
Gallerian Plan 2
i Västerås
Mån - Fre: 10 - 19
Lör: 10 - 17
Sön: 12 - 16

HARMONIQ Mimer
Stora gatan 2h
Mimergatan 4
Mån - Fre: 10 - 16
Lörd: Ej öppet
Sön: Ej öppet

KONTAKT

HARMONIQ AB
Org.nr. 556732-5369
021 - 448 18 50
info@harmoniq.se
 

Vid avbokning/ombokning: Ring minst 24 timmar innan, senare än ovanstående tid debiteras fullt pris. Avbokning får ej ske per mail. Bokning sker enklast genom telefon.

Web: NyWeb