take over
take over
BRUN UTAN SOL - Allt du behöver veta!
BRUN UTAN SOL - Allt du behöver veta!

Brun utan sol – allt du behöver veta

Älskade, hatade brun utan sol. Vi älskar att ha färg, det får oss att känna oss fräscha, levande och piggare. Det går ju att få färg, utan
att sola eller använda oss av solarier. Vi kan spraya oss men vi kan också göra det själva!


Jag tänkte lära er allt om BUS. Vad ska vi tänka på vid användning?
Varför luktar det? Blir vi orangea? Hur håller färgen? Vilka är mina favoriter?

 

Vad är brun utan sol, egentligen?

Jo, det är ett naturligt färgämne som kallas för DHA (dihydroxiaceton), med andra ord ett vegetabiliskt glycerin,
vanligast från sockerrör. Detta ämne reagerar med aminosyrorna i det yttersta hudlagret och ger oss en mörkare hudton.

Tycker du inte att du blir brun av brun-utan-sol? Då kan det vara så att du själv har genetiskt låg brist på aminosyran lysin. Eftersom DHA är ett naturligt ämne så klassas det inte heller som miljöbelastat och ämnet reagerar bara på våra döda hudceller och därefter inte heller klassas som farligt.

 

"Sola inte när du har använt brun utan sol. I solen så frigör DHA mer fria radikaler i huden som bryter ner kollagenet i huden."

Hur gör man?

Förberedning är nyckeln här! Du vill att det ska hålla, vara jämt och framförallt så vill du inte bli orange.

1.   Skrubba huden. Huden måste bli så jämn som möjligt. Vid ojämnheter, speciellt där du är extra torr (ex. armbågar och fotknölar) där blir du orange eller väldigt mörk annars.

2.   Återfukta huden. Huden behöver fukt innan. Åter igen för att du inte ska bli orange eller dylikt. Kom ihåg att använda lotion och inte olja. Olja gör det svårare för ämnet att reagera med huden.

3.   BUSA dig. Här finns det en uppsjö av varianter och konsistenser. Kräm, mousse, spray, serum, servetter, mask och till och med duschprodukter. Färgat eller ofärgat. Vad du än trivs med. BUS med färg (colour guard) är fördelaktigt då du ser vart du har applicerat din färg, dock också den produkt som färgar av sig mest på dina sängkläder osv.

4.   Fortsätt återfukta för en längre hållbarhet. Fyll på med BUS för att bibehålla färg.


Att tänka på

1. Sola inte när du har använt brun utan sol. I solen så frigör DHA mer fria radikaler i huden som bryter ner kollagenet i huden. Säkrast att använda BUS är inför en resa och inte under din resa.


2. Tänk rätt kring ansiktet. Många BUS produkter kan tyvärr vara lite för stor molekylära för din tunna hud och därav
vara tilltäppande. Blir det tilltäppt i huden så får vårt naturliga fett inget utrymme och det kommer mera fett. Bakterier frodas och du får mera plitor eller finnar. Det finns såklart produkter gjorde för ansikte. Välj de för ansikte.


3. Doften. Måste det lukta så illa? Nja, doften kommer tyvärr från den huvudsakliga ingrediensen DHA. Ju mer DHA det är i koncentration, desto mer luktar det. Här kan man välja en mer gradvis brun utan sol. Dessa brukar lukta mindre. Men ska det gå snabbt, mer DHA i koncentration, mer doft. Applicera på kvällen och duscha på morgonen. Det underlättar.

Mina favoriter

Cocoa brown 1 hour medium

Mitt budgettips! En av världens mest populära brun-utan-sol produkter. Finns i flera färger och är en mousse som appliceras med handske. Doft av Tahitian gardenia. Har colour guard. Använd en tanning mitt. En sak som är extra bra med just denna är att färgen du får beror på verkningstiden. Låt sitta i mellan 1-3h och bestäm själv hur ljus eller mörk du vill bli.

Ecococo self tan medium

En lotion som är helt naturlig. Den har sin signaturingrediens kokosnötsolja som gör att den doftar ljuvligt kokos. Passar en torrare hudtyp allra bäst. Ingen colour guard. En riktig bonus med denna är att den snabbtorkande formuleringen inte innehåller någon bronzer, vilket betyder att den är absolut fläckfri medan färgen utvecklas! Hur bra är inte det?

Marc inbane tanning spray

Min favorit all time! Detta är en spray som ger en så fin gyllene brun färg. Spraya på kroppen, och använd sedan en puderborste och svep ut produkten så den faller fint på huden. Inga linjer eller fläckar, och innehåller aloe vera och ginkgo som återfuktar. Har colour guard. För att torka snabbare så kan du använda en fön. Instant colour.


 

Tänk också på.. 

...att mousse, den håller längre. Du får mer produkt i flaskan. Lotion, ger dig mer fukt, för den torrare hudtypen. Spray, ger oftast en väldigt ”instant colour” och känns väldigt lätt. Ansikte, fuska inte här. Använd en produkt lämpad för ditt ansikte. Det brukar oftast vara i ett serum-format då man inte vill att produkten ska vara tilltäppande för din tunna hud.  

Här kommer ett tips till ditt ansikte:

 

BIOTHERM AQUA SERUM AUTOBRONZANT FACE 50 ML - Få en brun solkysst färg i ansiktet på nolltid med detta bronzing serum. Huden får omedelbart fukt, hälsosam glöd och en solkysst nyans i ansiktet. Produkten har en fräsch, lätt och vattnig doft samt en lätt textur som ett serum. Passar alla hudtyper.

Berikad med Life Plankton, algen som innehåller 35 olika vitaminer och mineraler. Även berikad med hyaluronsyra för rikligt med fukt. Innehåller inte SPF.

 

Biotherm Autobronzant Aqua Serum Face 50 ml
Natural
275 kr
"Det behöver inte vara svårt, men var noga, ta din tid." 

Med detta sagt så hoppas jag att de är lättare att förstå din brun utan sol och vad man har för möjligheter. Det behöver inte vara svårt, men var noga, ta din tid. Stråla året om!


 Linda Berglund Özgun – Hudterapeut


Din produkt är tillagd

×
Startsidan
Loreal Paris
Loreal Paris Air Volume Mega Mascara Black 9 ml
Loreal Paris Lash Paradise Mascara Extra Black 1 6 ml
Loreal Paris Mascara Volume Million Lashes Trio Kit