take over
take over
Academy
Hårvård - trött på kluvna toppar? Vi har svaren!
Hårvård - trött på kluvna toppar? Vi har svaren!

Trött på kluvna toppar? Vi har svaren!

Är du trött på ett matt, livlöst hår med kluvna hårtoppar? Vi har räddningen. Följ denna guide och få ett friskt och tjockt hår igen. 

 

Fem tips för att undvika skadat hår

  1. Använd värmeskydd! Värmestyling är den styling som skadar håret absolut mest. Värmeskydd lägger sig som en skyddande hinna runt håret. 
  2. Undvik att borsta håret när det är blött. Håret är som skörast när det är blött. Att borsta det då sliter onödigt mycket på hårets fjällskikt.
  3. Undvik hemma färgningar. Det finns en anledning till att frisörer läser så himla mycket kemi och det blir så himla lätt fel! Det innebär mer färg eller blekning, och kan lätt sluta i en katastrof.
  4. Klipp dig regelbundet. Ta bort slitna toppar! Det kommer att få håret att se fylligare och friskare ut, eftersom slitna toppar oftast får håret att se tunnare ut nedtill. 
  5. Använd solskydd för håret.

 

 

 

undvika skadat hår

Hårets fjällskikt

Hårstråna består av flera lager som är som ett överlappande fjäll. Själva fjällen är genomskinliga, och om strået är av bra kvalitet (alltså inte skadat) så blir fjällen som en ljusreflekterande yta som ger håret lyster och glans. Olika hårtyper har olika tjocka fjällskikt, och skandinaviska hår brukar i regel ha färre fjäll än ett asiatiskt hår. Afrikanska hår har i regel tunnast fjällskikt vilket gör dem mer ömtåliga än t.ex ett asiatiskt hår.

Håret består av keratin, samma protein som hud och naglar

 Få tjockare hår

kluvna toppar

Hur mycket hår en människa får är helt och hållet genetiskt och bestäms redan när vi är foster. De flesta har iallafall runt 100.000-160.000 (!) hårstrån på sitt huvud. Mängden är alltså redan bestämd, så det finns ingenting vi kan göra för att få fler hårsäckar. Däremot kan man påverka hårets kvalitet så att det upplevs som tjockare och fylligare. Men vad är det egentligen som händer på djupet när ett hår är skadat? Jo, det som händer är att fjällskiktet slits och ytan reflekterar mindre ljus. Det gör att håret upplevs som matt. Hårtoppar som blivit av med sina fjäll blir kluvna och upplevs tunnare, och då är den enda lösningen att helt enkelt klippa av dem för att få tjocka toppar igen. 

 Solskydda ditt hår

För de allra flesta är det självklart att skydda huden mot solens starka strålar. Många lägger också tusentals kronor på att snygga till håret hos frisören. Det som ofta glöms bort är att håret också påverkas av solens uv-strålar. Håret riskerar att bli slitet snabbare, den snygga hårfärgen man fått till hos frisören bleks och håret blir frissigt, om du inte skyddat håret med solskydd. 

solskydd hår

Solskydd för håret brukar ofta, utöver skydd mot uv-strålar, innehålla ingredienser som kapslar in hårets färgpigment och boostar håret med glans och styrka. Är du osäker på vilket solskydd som passar just ditt hår rekommenderar vi dig att göra vår håranalys.

Gillade du den här artikeln rekommenderar vi dig att läsa:

Din produkt är tillagd

×
Startsidan