take over
take over
Hur du mår avspeglas av huden
Hur du mår avspeglas av huden
Dermalogica
Eneomey
Exuviance
Filorga

Huden – vårt största organ

Visste ni att huden är vårt största organ? Att det är ca 15% av vår kroppsvikt? OCH att det är vårt mekaniska samt kemiska skydd mot yttre påfrestningar. Förstå då, vikten av att ta hand om din hud.

Inte nog med det så har huden många fler uppgifter. Den är vårt temperaturreglerande organ, dvs reglerar både vid värme, då vi svettas, samt reglerar mot kyla, då våra kärl automatiskt drar ihop sig för att spara energi.

Huden är också ett energilagar. Energi i form av fett som finns i vår underhud.

Det är också här vårt D-vitamin förråd som är essentiellt för överlevnad finns. Här finns ett försvar mot inkräktare i form av bakterier och virus i form av Langerhans celler. Och det är organet som har sinnesregistrering, dvs receptorer som talar om för oss om något är skönt, smärtsamt, varmt eller kallt.

Inte nog med det så är det vår största insöndrings och utsöndringsorgan,  och hjälper njurarna med avlastning.

 

För att lättast förklara kort i hur den är uppbyggd tänkte jag börja underifrån.

Subcutis- underhuden
Underhudens största uppgifter är skydda mot kyla med hjälp av våra fettceller. Att agera stötdämpare mot mekaniska slag, att vara våran näringsreserv samt ett magasin åt vätskor och blod.

Här finns bindväv och adipocyter (fettceller) och är olika tjockt beroende på arv, hormoner och ämnesomsättning. Hårfolliklarnas bas och svettkörtlar kan ses ända här nere och en viktig känselkropp vid namn Vater Pacinis som reglstrerar vibration och djupare tryck har sin bas här. Tjockast underhud finns normalt på höfter och buk och tunnast på hand och fotrygg.

Att nå subcutis gör man lättast med hjälp av massage och vibration. Ultraljud är ett jättebra hjälpmedel.

 

                                    Rekomendation behandlig:


                                    Resultatinriktad Klassisk Ansiktsbehandling,
                                    Fukt eller C-vitamin behandling

Dermis – Läderhuden, vårt mellanlager

Den är inte mer än 1-2 mm tjock men är av yttersta vikt sprängfylld med funktioner.

I detta lager har vi våra fibroblaster, cellerna som producerar KOLLAGENET OCH ELASTINET. Samt den extracellulära matrixen som är en grundsubstans mellan cellerna och fibrerna. HYALURONSYRAN utgör den huvudsakliga beståndsdelen i denna substans. Dessa 3 ansvarar för hållfastheten, elasticiteten och fuktnivån i huden. Dessa tre komponenter får nog att alldeles eget kapitel i framtiden.

Här kan vi verkligen påverka utifrån. C-vitamin matar fibroblasterna så att de kan producera kollagen och elastin trådarna. Men dåså tänker ni, då äter vi mera apelsiner. Tyvärr funkar det inte så. Huden är ett mycket lägre prioriterat organ så våra huvudsakliga organ som hjärta, hjärna och övriga inälvor tar det före huden. Varav det blir så viktigt att vi hjälper till utifrån. 

 

Produktrekomendationer:

Exuviance Vitamin C + antiaging booster 10 ml

Ett unikt pulver som består av samlat C-vitamin som återställer hudens spänstighet och lyster samtidigt som den skyddar mot destruktivt fria radikaler. Produkten bör kombineras med valfritt serum eller fuktkräm för att ge en sådan intensiv effekt till den dagliga hudvårdsrutinen som möjligt. Ett tips är att vänja in huden med produkten, en gång varannan dag. Den passar även känslig hud. Vid tillsättning av denna produkt tillförs cirka 10 % av aktivt C-vitamin till huden. C-vitamin har en bevisad inverkan på kollagensyntesen till huden. Resultat: • Förbättrar hudens fasthet och slätar ut rynkor. • Minskar mörka fläckar och stärker hudens försvar. • Minskar fina linjer. Volym: 10ml Specifikation Denna lystergivande produkt innehåller • C-vitamin som stärker huden och förbättrar dess fasthet. • Aceta-C, en patenterad superantioxidant som ökar effekten av C-vitamin. (Döljer mörka fläckar och stärker hudens försvar.) • PHA – återfuktande och reducerar fina linjer samt rynkor. • 100 % aktiv formula. Innehåller inte vatten eller andra fyllnadsmedel. • Paraben samt doftfri.

kr

Eneomey Daylight C20 30 ml

Eneomey Daylight C20 är en C-vitamin lotion som fungerar både som dag- och nattkräm. Den innehåller 20% vitamin C, 6% glykolsyra, 2% phytic syra, grönt te, Vitamin E, Vitamin A och druvkärnextrakt. Daylight C20 stimulerar kollagen och elastinbildning. Antioxidanter skyddar och reparerar huden från sol och skador från föroreningar. Utmärkt sminkbas. Tolereras väl av alla hudtyper. Produkten bör användas i två månader. Tecken på återhämtning av huden syns efter två veckors användning. 

Eneomey Daylight C20 30 ml
Academy
(Rek. Pris: 695 kr)
521 kr

Filorga C-RECOVER 3X10 ML

C-Recover Vitamin C Radiance Treatment är en kraftfull C-vitaminkur som ger både omedelbart och långvarigt resultat. Denna produkt är rik på antioxidanter som ger fukt och lyster. Efter denna behandling finns inga trötthetstecken utan istället lämnas din hy ljusare och glimmande! Passar dig med mogen hy. Resultat: • Otroligt lyster i huden • Långvarig återfuktning • Anti-age vilket ger ett resultat av visuellt föryngrad hy Volym: 30 ml Specifikation Innehåller antioxidantrik C-vitamin som ökar kollagenproduktionen och stimulerar cellförnyelse. Detta i sin tur ger ett resultat av lysterfylld hy. Användning Används på rent ansikte, hals och dekolltage morgon och kväll. Upprepa i tre veckor. Applicera prodkten med lätta cirkulära rörelser. Följ upp med dag- respektive nattkräm.

kr

Vi kan också jobba med olika syror som är små-molikylära och därför kan penetrera till detta lager och på olika sätt göra skillnad. Det kommer givetvis en egen artikel om det med i framtiden.

Men i detta lager finns också våra svettkörtlar och talgkörtlar. 10% av vårt cirkulerande blod och lymfa som är viktiga för värmeregleringen finns här samt alla övriga känselkroppar som registrerar beröring, värme, kemisk stimulering, hårresning, sträckning, smärta och kyla.

Här finns också så många fler typer av viktiga celler men det blir i ett annat kapitel det med.

”På 2 cm kub hud så finns 5000 receptorer för beröring, mot 200 receptorer mot smärta. Vilket gör det logiskt i att om vi faller på vårt knä så har vi inbyggt att på en gång beröra det smärtsamma området eftersom vi har fler receptorer för beröring än mot smärta, för att avhjälpa oss mot just smärtan.”

Epidermis – överhuden

Här har vi framförallt vårt huvudsakliga arbertsområde. Här blir det synligt hur vi mår i form av lyster, struktur och fuktfattighet. Som tunnast är vi på ögonlocken på 0,05 mm och tjockast på hälarna på 1,5 mm. Detta lager består av flerskiktat epitelvävnad och är egentligen uppdelad på 5 huvudsakliga skikt.  Det är vår vattentäta hudbarriär som har det största ansvaret för inkräktare.

Endast detta lager av epidermis skulle kunna utgöra i alla fall en halv bok.

Men Epidermis innehåller främst keratinocyter  (70%) som är ett svavelhaltigt protein och fungerar lite som ”popcorn-effekten”. Cellerna blir plattare, och plattare ju längre upp de kommer då vätskan, fukten avtar. Vi har vanligtvis en cellproduktion på 21-28 dagar och denna produktion blir längre med vår ålder.

Här finns också våra melanocyter, som framställer vårt pigment melanin, för att göra en lång beskrivning kort. Fria nervändar som känner av klåda, smärta och värk och Langerhans celler som är en försvarcell som kastar ner främmande ämnen till vidare immunförsvar.

Detta lager är det vi arbetar på främst, är mest tillgängligt och lättare att påverka.

 

Produktrekomendationer:

Dermalogica Pure Light SPF 30 50 ml

Dermalogica Pure Light SPF 30 är för en hy med pigmentförändringar. Hudtyper: Produkten passar alla hudtyper. Egenskaper: Denna avancerade dagkräm skyddar inte bara mot UV-strålar utan den motverkar framtida pigmentförändringar. Den innehåller en komplex sammansättning av peptider, vitamin C och extrakt från röd- och brunalg som motverkar pigmentförändringar och ger lyster. Inte nog med det innehåller den Hyaluronsyra som berikar huden med fukt och återställer fuktbalansen i huden. Det medför att fina linjer minimeras. Resultat: • Dämpar pigmentförändringar och motverkar framtida pigmentförändringar • Färre fina linjer och berikad fukt Hur: Produkten ska appliceras på huden efter behandlande produkt/serum, innan makeup.

kr

Filorga HYDRA-FILLER 50 ML

Hydra Filler Pro-Youth Moistureizer Care är en återfuktande produkt som kommer få din hy att stråla. Den stimulerar och hjälper till att motverka nya och jobba med linjer och rynkor. Resultat: • Fuktgivande • Reducerar synliga rynkor och linjer • Stimulerar och lämnar en känsla av fastare och mer ungdomlig hy Specifikation • Rik på hyaluronsyra vilket motverkar linjer • Stimulerar kollagenet för att ge en fastare och sammandragen hy.

Filorga HYDRA-FILLER 50 ml
Academy
(Rek. Pris: 600 kr)
443 kr

Elizabeth Arden Pro Triple Action Protector SPF 50 50 ml

Ett solskydd med fuktgivande egenskaper. Denna produkt har en lätt nyans som passar för alla hudtyper. Den motverkar ålderstecken i huden samtidigt som den verkar skyddande. Resultat: • Skyddar huden med SPF 50. • Motverkar ålderstecken. • Verkar skyddande samt återfuktande. Volym: 50 ml Specifikation En produkt som passar alla hudtyper, används som en dagkräm. Produkten innehåller • DNA Enzyme Complex – verkar skyddande samt reparerande. • Antioxidantkomplex med ett brett solskydd (SPF 50). Användning Lägg på över ansikte och hals innan kontakt med sol. För att behålla skyddet under dagen, återapplicera produkten efter till exempel bad. 

kr

 Med detta sagt, och egentligen bara ett skrap på ytan hoppas jag förmedla att huden ÄR viktig.

Huden är vårt största organ.

Hur du mår avspeglas av huden.

Du kan inte ljuga för huden.

Du kan göra skillnad.

Din produkt är tillagd

×
Startsidan