take over
take over
”Sure, my life isn’t perfect but my haircolor is”
”Sure, my life isn’t perfect but my haircolor is”

”Sure, my life isn’t perfect but my haircolor is”

En hårfärgning kan förändra ett helt utseende. Men hur fungerar en färgprocess egentligen och vad är möjligt att göra med ett hår. I den här artikeln guidar vi dig genom hårfärger och infärgningsprocesser. För i slutet av dagen har vi nog alla testat på att färgförändra vårt hår någon gång, om så bara en slinga i luggen eller kanske för att täcka de där otäcka grå stråna. Eller helt enkelt för att livet blir lite mer spännande med ett roligt hår.

Då vi på Harmoniq använder oss enbart utav Redkens färger är det desssa som vi kommer att utgå ifrån. Vi börjar med något så simpelt som att färga in grå strån eller färga ton-i-ton. Det kan vara så att du tycker om din färg men vill liva upp den och få in mer glans, förstärka dina naturliga pigment eller helt enkelt dölja de grå stråna som börjar glittra i benan. Det man börjar göra vid en sån behandling är att kolla vilket mörkhetsläge du har naturligt. Färgskalan går från 1-10 där 1 är svart och 10 är extra ljusblond. Vi säger att du naturligt är cendré-färgad och ligger på ett mörkhetsläge 7 även kallat mörkblond, en typisk naturlig skandinavisk färg. När vi hittat mörkhetsläget är det dags att välja nyans. Här finns det en uppsjö av möjligheter och man kan välja allt ifrån Röd, Guld, Beige eller Ask. Färgen blandas sedan med något som kallas väteperoxid, en ”färgutvecklare” som får färgen att börja verka och färgförändra ditt hår. Beroende på hårets tjocklek och naturliga färg bestäms styrka på väteperoxiden. Högre styrka ger mer täckningsförmåga och lyft. En färgning är alltid två komponent, vilket betyder att du blandar färgen med väteperoxid. En toning är alltid en komponent och behöver inte blandas utan appliceras direkt i håret. En toning har alltså inte möjlighet att ljusa upp eller täcka dina grå strån utan kan enbart ändra hårets nyans. Dessutom håller den endast några tvättar.

Den svåraste behandlingen att göra inom hårfärg är uppljusning, då det är så extremt många faktorer som bidrar. Ett tidigare färgat hår går till exempel aldrig att färga ljusare utan behöver blekas, medan ett naturligt ofärgat hår går att ljusarefärga. Vid en ljusarefärgning på ett naturligt hår ser man först ut hur många stegs uppljusning som är tänkt att göras. Ligger du på en 7:a (mörkblond cendré) men vill upp på en extra ljusblond 10:a behöver du alltså ljusas upp tre steg. Väteperoxiden behöver då vara i hög styrka för att klara av att lyfta ditt hår så många steg. Under en uppljusning kommer alltid varma pigment att dyka upp och beroende på hur många steg som ska ljusas upp behövs olika grader av kalla pigment för att motverka dessa varma pigment som orangea och gult. För att motverka orangea tillför man tillexempel blått, och för gula pigment tillför man lila. Ditt färgval kan då till exempel landa på 10AV (10=extrea ljusblond, A= Ash, V=Violet) med en väteperoxid på 9% styrka.

Ett hår som är färgat sedan innan behöver alltså blekas för att kunna bli ljusare. Detta gäller alltid oavsett om du bara vill ljusa upp ett färgat hår 1 steg. En blekning slår sönder pigment i håret och gör dem mindre, vilket gör att färgen upplevs ljusare. Desto mindre pigment desto ljusare hår. Blekningen blandas även den med väteperoxid och kan blandas i olika styrkor beroende på hur mycket man vill ljusa upp. Desto högre väteperoxid, desto högre uppljusning, men tyvärr också större slitage. Under en uppljusningsprocess kommer alltid varma pigment att dyka upp. Är du väldigt mörk från start innehåller din hårfärg mycket röda, orangea och gula pigment som kommer bli framträdande under uppljusningsprocessen. Därför är det viktigt att alltid nyansera eller tona ner dessa efter själva blekningen. Ett väldigt mörkt hår tar ofta flera behandlingar att få bort helt, speciellt om du vill uppnå en kall ton. Vårt bästa tips är att låta det ta tid och hellre gå flera gånger än att bleka det för hårt. Ett friskt hår är alltid vackrare än ett skadat hår och på sikt kommer du tacka dig själv som var varsam med håret.

”It is great to be a blonde. With low expectations it´s very easy to surprise people” – Pamela Anderson

Under den här våren och sommaren 2018 är det naturliga håret det absolut hetaste, men det finns även utrymme att ta ut svängarna för galna hårfärger. För den mörkare klienten gäller två färger 2018: en fräsch balayage i form av ljusa målade toner i topparna eller en mörk och djup färg genomgående. Tonerna är varmare och naturligare än tidigare. För blondinerna gör platinahåret en comeback. Vi går även bort från det gråblonda samt askiga tonerna och satsar istället på en lyxig guldig ton. Våga värme även i ett blont hår, det ser ofta mer levande och friskt ut!

Din produkt är tillagd

×
Startsidan