take over
take over
Academy
S.O.S - behandling mot tonårsakne
S.O.S - behandling mot tonårsakne

Såhär behandlar du tonårsakne - 5 tips

Akne kan ibland vara svårt att behandla beroende på hur stora problemen är. Men att få fin hud igen är fullt möjligt - med rätt kunskap och lite tålamod kommer man ofta långt. Vi har listat våra 5 absolut bästa tips för att lindra en blossande tonårshud, ihop med lite matnyttig info om just akne.

Varför får man tonårsfinnar?

Akne beror i allmänhet på genetiska anlag i kombination med hormoner. Detta skiljer sig från finnar hos vuxna, som tenderar att vara mer relaterade till stress. Övergången från barn till vuxen sker i puberteten, då hormoner rusar runt i kroppen. Det är de manliga könshormonerna (androgenerna) som får aknen att blossa upp hos vissa individer. Både pojkar och flickor har manligt könshormon i blodet.

Varför är akne ett sådant stort problem?

Det är vanligt och fullt normalt att man som ung drabbas av hudproblem och dessvärre inte allt för sällan i sådan utsträckning att utseendet påverkas väsentligt. Det kan leda till att man upplever stress, depression och låg självkänsla. Som tur är stabiliseras hormonläget efter puberteten och problemet med finnar minskar eller försvinner helt. Men när det pågår kan det kännas som en evighet och det är viktigt att man kan få hjälp om man vill ha det.

Hur behandlar man plitor, pormaskar och större akneinflammationer?

Till att börja med måste man hitta hudvårdsprodukter som kan lösa upp de blockerade porerna, minimera bakteriemängden och minska talgproduktionen – och allt detta utan att torka ut huden! Noggrann rengöring och fukttillförsel morgon och kväll är en bra start.
 

  

Clear start foaming wash från Dermalogica motverkar uppkomst av finnar genom att ta bort portilltäppande talg och döda hudceller. Dess gelekonsitens är full med extrakt som lugnar ner huden och dämpar irritation. Huden rengörs på djupet och torkas inte ut. Används dagligen varje morgon och kväll. Om irritation vid användning skulle uppstå rekommenderas avslutad användning av produkten. Skulle produkten nå ögat, vänligen skölj bort noga. Rekommenderas inte för personer av receptbelagda läkemedel mot akne.

 

KÖP NU

Här är ytterligare tips på sådant runt omkring som kan påverka huden:

  1. Kläm, pilla, riv INTE. Det sprider aknebakterier och ökar risken för ärr och pigmentfläckar. Använd punktbehandlande produkter istället.
  2. Använd inte hett vatten och uttorkande tvålar. Undvik också att skrubba huden, vilket kan ta hål på inflammerade blemmor och därmed sprida aknebakterier till andra hudpartier. Var alltså snäll mot huden – annars börjar den producera mer fett för att balansera uttorkning/irritation.
  3. Undvik att använda sköljmedel vid tvätt av sängkläder! Sköljmedel är ofta tillverkade av djurfett (isterflott) och innehåller artificiella parfymämnen. Detta bildar en hinna som sätter sig på örngott/lakan och kan – medan du sover - orsaka hudirritation och täppa till porer.
  4. Försök också tänka efter om du märker att din hud blir värre eller bättre av vissa saker och skriv gärna ner dessa i en kalender eller dagbok för att bättre förstå hur just din hud reagerar vid exempelvis intensiv träning, för lite sömn, ensidig kost och så vidare.

  

DERMALOGICA CLEARLY MATTE KIT

 

KÖP NU

 

5 tips som får din hud i bättre balans:

  1. Rengör huden noggrant morgon och kväll med en hudvänlig rengöring.
  2. Skydda huden på dagtid med en lätt fuktcreme med UV-skydd.
  3. Återfukta och balansera huden under natten med en lätt fuktgel.
  4. Se till att ha några S.O.S-produkter för att punktbehandla pormaskar och blemmor när det behövs.
  5. Använd mild exfoliering istället för alkoholbaserade ansiktsvatten, vilka kan avlägsna naturlig fukt och orsaka ökad talgproduktion.
Startkitet Clearly Matte Kit gör behandlingen enkel och behändig. Det består av tre produkter som rengör, motverkar aknetriggande bakterier och ger fukt under dagen.

Gillade du den här artikeln rekommenderar vi dig att läsa:

Din produkt är tillagd

×
Startsidan