take over
take over

 

Hur kan vi hjälpa varandra under coronatiderna med hjälp av handsprit?

Myndigheterna fortsätter att vädja till allmänheten att hålla en god handhygien. Det är nämligen god handhygien som påstås vara den bästa försvararen mot COVID-19. Ibland händer det att man sitter på en buss eller befinner sig i en affär utan tillgång till tvål och vatten, kan då handsprit vara ett bra alternativ och användas som ett substitut för tvål och vatten? I denna artikel kommer vi att reda ut de rekommendationer som gått ut till allmänheten. Vi kommer givetvis att tipsa om hur du kan vara med och bidra till att minska smittspridningen runtom dig.

En vanlig fundering kring handsprit är frågan om dess effekt. Handspriten är effektiv gentemot främst bakterier, men även somliga mikroorganismer och virus. Det finns virus som kallas för höljevirus och sedan finns det nakna virus. Höljevirus har ett yttre hölje som kan rubbas med hjälp av alkoholhaltiga medel. Influensavirus en typ av höljevirus. Även COVID-19 har ett hölje runt sig, vilket gör viruset känsligt mot handsprit. Svaret är att handspriten kan därmed döda majoriteten av virus, svampbildningar och bakterier.

Alcogel & handsprit mot virus

Desinfektionssprit, handsprit eller alkoholbaserat handdesinfektionsmedel är bara olika namn för en typ av desinfektionsmedel. Handsprit finns både i gelform och lättflytande form.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar handsprit med en alkoholhalt över 60%. Kom ihåg att handspriten inte tar bort smuts, men fördelen är att den fungerar utmärkt om du befinner dig på någon plats utan tillgång till vatten.

Handsprit innehåller alkohol. Det finns tre typer som oftast förekommer:

 • Etanol
 • Isopropanol
 • Propanol

 

alkogel handsprit

Vanligtvis innehåller handsprit glycerin som är ett mjukgörande medel vilket gör appliceringen av produkten enklare och din fukt bevaras.TIPS:

Rengör gärna ytor runtom dig. Om du vill desinficera föremål i hemmet eller på kontoret, använd då ett desinfektionsmedel/vanliga städartiklar som innehåller alkohol. Du behöver inte använda handsprit, den kan du spara till dina händer. 

Undvika spridning av sjukdomar

”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något”. Detta är ett uttryck som verkligen stämmer i denna rådande situation. Vad kan egentligen du som privatperson göra för att underlätta för dig själv och människor i din omgivning? Nedan kommer en lista och ett förtydligande kring de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten har gått ut med. Kom dock ihåg att situationen kan ändras vilket även rekommendationerna kan tänkas göra.

 • Stanna hemma om du är sjuk.
 • Tvätta händerna ofta.
 • Hosta och nys i armvecket
 • Undvik att röra ögon, näsa och mun.
 • Är du 70 år eller äldre? Begränsa dina kontakter.

Hur tvättar man händerna?

Att tvätta händerna låter enkelt. Det är enkelt, dock viktigt att tvätta rätt. Smittämnen kan lätt fastna på bland annat händer. Sedan sprids det vidare till dem personer du tar i hand. Du kan ha som en liten minnesregel att varje gång du byter miljö kom då ihåg att tvätta händerna, exempelvis när du kommer hem från jobbet, före en måltid och så vidare. Ibland händer det att man sitter på en buss eller befinner sig i en affär utan tillgång till tvål och vatten, då kan handsprit vara ett bra alternativ. Folkhälsomyndigheten hänvisar till de tips som 1177 har gått ut med. Nedan kan du se en enkel lista över hur du ska gå till väga.

 • Skölj händerna
 • Använd rikligt med tvål
 • Arbeta upp ett lödder och räkna till 30, eller varför inte sjunga en sång. Kom ihåg ovansidorna av händerna, tummarna och även mellan fingrarna.
 • Skölj händerna noggrant med varmt vatten.
 • Torka händerna med en egen handduk alternativt engångshanddukar.
 • Komplettera med handsprit eller alcogel. Kom ihåg att låta händerna självtorka.
 

Tvätta händerna

 

Munskydd

 

Munskydd kan delvis skydda dig och din omgivning

Det har varit vilda debatter hur vidare munskydd kan hjälpa eller stjälpa under denna rådande pandemi. WHO (World Health Organization) har nu i skrivande stund rekommenderat bärande av munskydd. Coronaviruset är en droppsmitta som främst smittas via droppar.

WHO menar på om du hostar eller nyser kan ett munskydd hindra vissa partiklar från att sprida sig i en större radie. Tar du hand om en person som är sjuk kan du också använda ett munskydd. De nämner även vikten av att prioritera munskydd, slösa inte på dem om du inte behöver. Var dock noggrann med att byt ut din mask så fort den blir fuktig, och kasta skyddet direkt så att den inte kommer i kontakt med någon annan människa.

Det är som tidigare nämnt grundläggande att ha rena händer och inte röra dig i ansiktet. Ett munskydd kan fungera som en liten påminnelse, och du undviker då att ta dig själv i ansiktet.


Hur använder man munskydd korrekt?

 • Tvätta händerna med tvål och vatten, alternativt använd handsprit.
 • Trä ditt munskydd över mun samt näsa. Det ska inte finnas någon luftglipa emellan.
 • Vidrör inte munskyddet när du använder det.
 • Byt munskydd när det blir fuktigt. Återanvänd ej engångsmunskydd.
 • Ta av munskyddet med hjälp av spännbanden. Rör inte framsidan av munskyddet.
 • Släng munskyddet direkt i en soptunna/ papperskorg.
 • Tvätta händerna med tvål och vatten, alternativt använd handsprit. 

 

Olika typer av munskydd

Filtrerande munskydd, partikelfiltrerande halvtäckande masker eller finpartikelmasker är alla bara olika namn för vad vi oftast kallar för munskydd.  Deras jobb är att skydda dig mot vattenhaltiga oljiga aerosoler, rök och fina partiklar. Munskydd finns i tre olika skyddsklasser. Dessa är FFP1, FFP2 och FFP3. Förkortningen FFP står för ”filtering facepiece”. Deras skyddande funktion uppfyller EU-normen EN149.

När du köper munskydd är det viktigt att du köper rätt. I Följd av Corona rekommenderar WHO skydd FFP2 och FFP3. FFP2-filter är mellannivån. Detta munskydd filtrerar 94% av partiklarna och har även den globala benämningen KN95. FFP3-filter är den högsta klassen. Detta skydd filtrerar 99% av partiklarna.
.

Kom igång med nya rutiner

Det kan vara svårt att komma ihåg att följa nya rutiner kring handhygien, men vi har produkter som kan underlätta din vardag. Ett tips är att sprida ut din handsprit på olika ställen för att ständigt påminna dig själv att använda den. Exempelvis, ha en 750 ml i badrummet, sedan en 50 ml som är smidig att ta med i väskan/jackan och varför inte en 250ml på jobbet. Och kom ihåg minnesregeln, varje gång du byter miljö kom då ihåg att tvätta händerna alternativt använd handsprit.

Vi går igenom en tuff period just nu men vi gör det tillsammans. Alla kan vara med och bidra till en minskad smittspridning, det handlar bara om att sprida kunskapen om hur vi ska gå till väga. Hjälp dina anhöriga, grannar och kollegor genom att vara noggrann med din handhygien. När du tar hand om dig själv, tar du även hand om dina nära och kära.

 

Din produkt är tillagd

×
Startsidan