take over
take over

header parfym

 

5 vanliga misstag du gör när du shoppar parfym

Brukar du spraya din parfym direkt på kläderna för att sedan ställa parfymen i badrumshyllan? Tycker du som oss att parfym är personligt och viktigt att de blir rätt? Då har du kommit rätt! I den här artikeln har vi listat tips på hur misstag undviks och vad som är bra att tänka på när du letar parfym. 

 

 EdP eller EdT - Vad är egentligen skillnaden?

Det första som kan vara bra att känna till är skillnaden på de olika benämningarna som finns på flaskorna. De olika förkortningarna syftar till intensiteten och hur länge doften stannar kvar på kroppen. Eue de Parfum är den vanligaste varianten och innehåller ca 11-18% parfymolja vilket gör att den håller i ca 5 timmar. Eue de Toilette innehåller 6-8% parfymolja och håller i ca 3 timmar. Kanske passar EdP bättre på fest och EdT till vardags? Välj utifrån vad som passar dig bäst.

Vill du fördjupa dig? HÄR kan du läsa om de olika doftnoterna.

1. Dofta på parfymen under dagen  

När du testar en parfym i butik är det lätt att tro att den ska dofta likadant hela dagen. Testa den på sticka för att dofta på den flera gånger under dagen. Är du inne i en butik finns det risk att du känner andra dofter och därför kan det vara bra att ta hem och testa. 

2.  Vänta minst 30 sek

Vänta 30 sekunder när du sprayat parfymen på doftstickan. Då försvinner alkoholhalten som ibland finns i parfymer vilket gör att du kommer känna parfymens rätta doft! Doftar du på stickan direkt riskerar du att inte känna parfymens sanna doft.

3. Analys 

Tänk på vilka ingredienser du gillar och hur det får dig att känna. Gillar du sött? Välj en doft med exempelvis vanilj eller honung. Gillar du en fräschare doft? Då kanske citrus är något för dig. Att ta sig tid att analysera vad du gillar gör att du slipper köpa en doft som du sen inte tycker passar din personlighet. Vill du läsa mer om vilken parfym som passar dig och din personlighet bäst kan du klicka här. 

4. Applicera parfymen på rätt sätt 

Många sprayar parfym direkt på kläderna, men doft sägs komma bäst fram när den når varm hy där pulsen är ytlig. Därför kan ett bra tips vara att testa den på ställen som bakom käken, armvecken, handlederna och även knävecken för att få fram det bästa av parfymen. Varje gång du rör dig kommer den ljuvliga doften sprida sig! Parfym behöver inte gnuggas in, utan gör sig bäst genom att bara få torka. De finns risk att toppnoterna dunstar snabbare om du gnuggar för hårt. 

5. Följ din egna smak!

Ett vanligt misstag många gör när de väljer doft är att de väljer parfym utifrån vad andra gillar eller rekommenderar. Döm inte en parfym för fort och testa den väl innan du bestämt dig för om det är en hiss eller diss. 

Last but not least... Hur förvarar man parfymen?

När du hittat en parfym du tycker om är det viktigt att förvara parfymen så den bäst behåller sin doft. Parfymer mår inte bra av för mycket solljus, värme eller kyla vilket kan rubba balansen i doften. Många förvarar sina parfymer i badrummet vilket inte är bra då de kan bli mycket varmt och fuktigt där, därför är en torr och sval plats att rekommendera.

Hur olika dofter och noter harmoniserar med varandra kan göra att en parfym får karaktär. Genom att sätta dig in i hur parfymer är uppbyggda och vilka noter som passar dig bäst kan göra att du enklare hittar en parfym du älskar. Vill du fördjupa dig ännu mer inom parfym? Läs vår artikel om doftfamiljerna och de olika noterna en parfym innehåller.

Läs relaterade artiklar här: 

Din produkt är tillagd

×
Startsidan