DAGENS JULDEAL! Upptäck nya deals! LÄS MER

Många tvättar håret på fel sätt utan att veta om det!

Lär dig hur du tvättar håret rätt!

Har du någonsin funderat över om du faktiskt tvättar ditt hår på rätt sätt? Många av oss följer rutiner vi lärt oss sedan barnsben, men kanske är det dags att ifrågasätta dem. I denna artikel lyfter vi fram vanliga misstag och hur just tvättmetoden kan vara nyckeln till det där drömlika, glänsande håret du alltid önskat. Läs vidare för att se om du begår de vanligaste tvätt-felen och lär dig knepen för att transformera ditt hår.

Besök vår TikTok för mer tips på hur du löser dina skönhetsproblem!

Till TikTok

Scalp toner - nytt i branschen!

Hårbotten är lika mycket hud som i ditt ansikte, så varför finns det inte ansiktsvatten till hårbotten? Det finns det! Kontrollera pH-balansen med en scalp tonern Flexi Spray från Hårologi för att undvika torrt och fett hår.

Steg 1: Schamponera rätt

 

Det bästa sättet att använda schampo är att ta lite schampo i taget. Börja med en klick schampo i bakhuvudet. Om det känns enklare, så kan du vända huvudet upp och ner. Sedan är det bara att börja massera hårbotten i bakhuvudet! Varför vill vi börja där då? Vi utsöndrar salter i bakhuvudet vilket är viktigt att rengöra för att undvika saker som finnar i hårbotten. Efter bakhuvudet så masserar du schampo ytterligare 1-2 gånger i hela hårbotten. Undvik längderna, eftersom smuts och beläggningar främst finns i hårbotten.

Steg 2: Hårinpackning

Efter att du masserat in schampo i hårbotten 2-3 gånger och sköljt ur, är det dags att applicera hårinpackningen! Många tror att inpackning görs sist i rutinen, men så är inte fallet. Anledningen till att inpackningen används efter schampo, är för att fjällskiktet på hårstråna öppnas upp och ger ett perfekt tillfälle för att få in näring från inpackningen innan det är dags att försluta fjällskiktet igen med balsam. Låt inpackningen sitta i 10-15 minuter innan du sköljer ur den!

Steg 3: Balsam

När du sköljt ur din inpackning är fortfarande fjällskiktet på hårstråna öppet efter schamponeringen. För att stänga in all näring från hårinpackningen, är det därför viktigt att använda balsam som försluter fjällskiktet igen. Är det silikonfritt balsam går det bra att använda även i hårbotten, annars kan du applicera det i längderna för att undvika fett hår.

Steg 4: Korrigera pH-balansen

Det sista som nuddar håret efter att du sköljt ur balsamet är såklart vatten. Vatten innehåller dessvärre heeelt fel pH-värde (ca 7 i pH) vilket rubbar balansen i hårbotten och leder till att hårbotten torkas ut lättare. Torkas den ut så får du antingen torr hårbotten eller ökad talgproduktion beroende på vad du har för hudtyp. Precis som med ansiktsvatten efter din ansiktsrengöring, behöver du därför en scalp toner! En scalp toner appliceras i hårbotten och längderna i handdukstorkat hår och återställer alltså pH-balansen. Ta daa!

Värt att komma ihåg!

 

1. Massera i hårbotten med schampo och undvik att skrubba håret! Ditt hår är ömtåligt och mår bäst av varsam hantering.
Schamponera gärna fler än en gång. Första gången löddrar det inte så mycket på grund av att schampot tar bort fettet, vid 2-3 gången löddrar det mer och resterande smuts tas bort.

2. Schampo öppnar upp fjällskiktet på håret (det yttersta lagret på hårstråt) och gör det möjligt för inpackning att nå in i håret! Alltså först schampo SEN hårinpackning. Balsam sist för att stänga igen fjällskiktet på hårstråna.

3. Använd alltid silikonfria hårvårdsprodukter! Då undviket du att håret blir fett snabbt och din hårvård ger ett bättre resultat än om du täpper igen håret med silikoner.

4. Glöm inte att korrigera pH-balansen! Kranvatten är inte alls samma pH-värde som huden, och det är därför du t.ex. använder ansiktsvatten sist i din hudvårdsrutin för att återställa balansen. Men huden tar inte slut vid hårfästet och även din hårbotten behöver något som korrigerar pH-balansen. Det fixar du med en scalp toner!

Shop the story:

Läs relaterade artiklar: