10 vanliga hudvårdsmisstag

Med mängden information som finns där ute så kan det vara svårt att hålla koll på allt man kan eller bör göra i en hudvårdsrutin! Vare sig du älskar hudvård eller bara vill ha en enkel rutin som funkar, så finns det antagligen ett par misstag du gör. Nedan listar vi 10 av de vanligaste, hur många är du skyldig till?

  1. Att applicera fuktserum på torr hud

  Får du ingen effekt av ditt fuktserum? Det kan bero på att du applicerar den på en helt torr hud! Fuktserum gör sitt jobb med hjälp av fuktbindande ämnen som glycerin eller hyaluronsyra, och om huden är helt torr, så finns ingen fukt att binda till sig. Applicera fuktserumet istället på lite fuktig hud, antingen genom att inte låta huden torka helt efter rengöring, eller genom att använda en fuktgivande toner före serum.

  2. Att använda produkter för ofta

  Lagom är bäst, detta gäller såklart även hudvård! Vissa produkter och ingredienser är helt enkelt för starka för att användas varje dag. Till och med rengöring kan bli för mycket för torrisar, de kan ofta skippa rengöringsprodukter på morgonen och nöja sig med vatten istället.

  Hur ofta som är lagom kommer såklart skilja sig beroende på din hud, produktens formulering och procenthalten av aktiva ingredienser. Se därför till att alltid följa tillverkarens instruktioner och stoppa eller minska användningen om produkten känns det minsta lilla irriterande!

  3. Att inte patch-testa en ny produkt

  Vi förstår att man kan känna sig ivrig att använda en nyköpt hudvårdsprodukt på en gång. Men risken finns alltid att drabbas av en allergisk reaktion eller att produkten är för stark för huden. Så för att undvika en skadad hud som kan ta veckor att återhämta sig, patch-testa produkten först!

  Så här gör du:

  1. Applicera produkten på ett litet område på huden där den inte kan tvättas av så lätt, som i armvecket.

  2. Använd samma tjocklek av produkten som du hade gjort i vanliga fall.

  3. Låt det sitta kvar så lång tid som produkten ska vara på huden, om det är en produkt du tvättar av så låter du produkten vara kvar i 5 minuter eller enligt instruktionerna.

  4. Fortsätt processen varje dag under en vecka, om du märker av någon irritation så slutar du använda produkten.

  5. Kom ihåg att vissa ingredienser som retinol inte alltid följer denna regel då de kan ge irritation som försvinner över tid.

  4. För många nya produkter på samma gång

  Om du har tur så passar alla nya hudvårdsprodukter din hud perfekt, men som sagt kan man alltid ha otur och få plitor eller en irriterad hud. Problemet om man börjar använda flera nya produkter samtidigt är att det blir svårare att lista ut vilken av produkterna som är boven i dramat! Spara dig detektivarbetet och börja bara med en ny produkt i taget, vänta helst en månad innan du introducerar ytterligare en ny i rutinen.

  5. Fel produkter för din hudtyp

  Det är lätt att lockas av trendande hudvårdsprodukter, de trendar ju av en anledning - goda resultat! Men innan du lägger produkten i varukorgen, passar den din hudtyp? Gör därför lite extra research, vad säger märket själva om vilka hudtyper produkten passar till och vad säger andra med liknande hudtyp som dig? Om det inte verkar vara en match - hitta ett alternativ som passar dig bättre.

  6. Rutin i fel ordning

  Om du är en av dem som har flera steg i din rutin så är det inte så konstigt om det är svårt att ha koll på när du ska applicera vad! En tumregel är att applicera produkter från tunnast till tjockast då rikare och tjockare produkter annars kan förhindra tunnare produkter från att absorberas i huden. Känner du dig fortfarande osäker? Här har du ordningen när du ska använda dina produkter, kom ihåg att inte alla steg nedan behövs i just din rutin.

  1. Rengöring

  2. Exfoliering

  3. Toner

  4. Essence

  5. Serum

  6. Punktbehandling

  7. Ögonkräm

  8. Ansiktskräm

  9. Ansiktsolja

  10. Solskydd

  7. Varmt vatten på huden

  Vi vet att en varm dusch kan kännas härligt, men det är inte det bästa för huden! Varmt vatten kan torka ut huden genom att ta bort de viktiga naturliga oljorna. Detta kan förutom torrhet även leda till klåda, irritation och ökad inflammation i huden. Tvätta istället ansiktet i ljummet vatten.

  8. Dålig sömn

  Dålig sömn påverkar hela kroppen och inte minst huden. Det leder inte bara till mörka ringar under ögonen, dålig sömn har även visat sig påverka hudens åldrande, försämring av hudbarriären, minskad elasticitet och mer ojämn pigmentering.

  9. Inget solskydd

  Om du är en av dem som har en tendens att slarva med solskyddet - förlåt att vi hudvårdsnördar tjatar, men det är faktiskt så viktigt! Förutom att minska risken för hudcancer så hjälper solskydd även att minska tidigt åldrande. Utan solskydd är all din hudvård förgäves!

  10. Inte tvätta sminkverktyg

  Om sminkverktyg som borstar eller svampar inte rengörs tillräckligt ofta så blir verktygen ett perfekt hem för bakterier som orsakar akne eller till och med allvarliga infektioner. Därför är det viktigt att rengöra de verktyg som används med torra produkter som puder en gång i veckan och de som används med flytande eller krämprodukter efter varje användning.