Allt du behöver veta om hudtillståndet yttorrhet

I den här artikeln finner du allt du behöver veta om hudtillståndet yttorrhet och hur du får bukt med det. Vi reder också ut hur du tar reda på fall du har en torr hudtyp eller om det helt enkelt bara är hudtillståndet som spökar!

  Hudtillstånd eller hudtyp?

  Det är inte helt omöjligt att du går till en expert för att få hjälp med "din torra hudtyp", när din hudtyp egentligen är normal eller normal/fet men är i ett tillstånd som skapar yttorrhet. Hänger du med? Det finns ett enkelt knep att ta reda på om din torra hy i ansiktet beror på din hudtyp eller ett hudtillstånd som är enkelt att åtgärda! 

   

  Så här vet du:

  Det som avgör vilken hudtyp du har är storleken på dina porer i ansiktet. Har du minimala eller inga synliga porer alls, kommer det ut mindre talg vilket ger dig en naturligt torr hud. Har du däremot lite större porer men upplever att huden är yttorr, så befinner sig huden endast i ett tillstånd som enkelt går att åtgärda.

   

  Vad kännetecknar hudtillståndet yttorrhet?

  När ditt hudtillstånd är yttorrhet så innebär det först och främst att det är det yttersta lagret på huden som upplevs torrt. Det innebär alltså inte att huden är torr på djupet och din talgproduktion kan egentligen vara normal. Vid yttorrhet så känns huden förmodligen stram, du kan flagna lätt och din hud känns inte så återfuktad som den borde vara. Det är också vanligt att ha vita stängda porer i områden vid t-zonen!

  Anledningar & lösningar till torr hud:

  1. Fel val av produkter

  En stor anledning till att vi får en torr hud är för att vi inte använder rätt produkter som är anpassade för vår hud. Har din hud specifika behov så räcker det kanske inte att ta första bästa ansiktskrämen som finns i hyllan på ICA. Det är inte heller så bra att använda uttorkade produkter som tvål när du tar bort ditt smink, din hud mår så mycket bättre av en riktig ansiktsrengöring som är anpassad efter ditt hudtillstånd!

   

  Läs mer om vilka produkter som motverkar yttorrhet.

   

   

  2. Väderväxlingar & klimat

  Eftersom vi i norden har alla årstider så utsätts också huden för olika klimat som ständigt ändras. Från hög luftfuktighet till torr luft, från iskalla dagar tills att svetten rinner i pannan. Både väldigt stark sol och rysande kyla är något som kan torka ut din hud. Därför är det också viktigt att ändra din hudvårdsrutin baserat på vilken säsong vi befinner oss i!

   

   

  3. Fel hudvårdsrutin

  Förutom att använda rätt hudvårdsprodukter så kan det vara bra att se över din hudvårdsrutin! När du upplever att huden är yttorr så är det bra att exfoliera huden lite extra ofta, gärna 2 gånger i veckan. Det är för att ta bort döda hudceller så att dina återfuktande ansiktskrämer får möjlighet att verka ännu bättre! Det är också en superbra idé att lägga en återfuktande ansiktsmask någon gång i veckan för att ge en extra fukt-boost till din hud. 

   

   

  ARTIKLAR om hud och hudvård: