Så påverkas aknebenägen hud av smink

I den här artikeln går vi igenom hur aknebenägen hud påverkas av smink och vad du ska tänka på för att undvika mer akne. För även om smink kan ha negativa effekter på aknen, så tycker många att akne är jobbigt och därför är smink en räddare för välmåendet. Men det finns kanske sminkprodukter som är mer värda att investera i än andra? Läs artikeln!

1. Hudvård före och efter smink

När du har aknebenägen hud är det extra viktigt att hudvården innan du lägger smink är särskilt anpassad för din hy, samt att när du haft smink en hel dag, faktiskt tvättar av det ordentligt också med anpassade produkter. För även om du använder "icke-komedogent" alltså inte portilltäppande smink, så samlas bakterier som kan förvärra din akne om du t.ex. sover med sminket. Vad ska du ha för hudvård då? Det du kan unvika är iallafall hudvårdsprodukter som bland annat innehåller dessa vanliga ingredienser då det kan vara tilltäppande och störa balansen i huden: paraffin, mineraloljor och vaselin.

2. Mineralsmink är din vän

En av fördelarna med mineralsmink är dess universalitet, eftersom det passar de flesta hudtyper och ibland är särskilt fördelaktigt för personer med känslig hud. Sminket är mildt och tillåter huden att andas, utan att täppa till porerna. Det är fritt från kemikalier, konserveringsmedel, talk, vax och oljor, och många upplever att det har en lugnande effekt på huden. Genom att använda ett begränsat antal ingredienser ökar tillgängligheten för fler användare, inklusive de med problemhud, som kan dra nytta av mineralpuder från Back to Earth.

Det är dock viktigt att komma ihåg att det finns skillnader mellan olika märken av mineralsmink. Även om det är mineralbaserat kan det fortfarande innehålla ingredienser som kan orsaka irritation hos vissa hudtyper, eftersom människor reagerar olika på olika ämnen. Många reagerar exempelvis på Vismutoxyklorid/Bismutoxyklorid och kan uppleva allergiska reaktioner av det. Det är viktigt att noggrant läsa ingredienslistan när du väljer smink. Vi tror att ju färre ingredienser (och rätt ingredienser), desto bättre för både dig och din hud.

3. Minska akneutbrott genom att tvätta sminkborstarna ofta

Om du lider av problemhud såsom akne är det särskilt viktigt att se till att hålla dina borstar rena. Det är där bakterier, hudavlagringar och rester från krämer fastnar. Använd din vanliga tvål eller diskmedel (som löser upp fett effektivt), blöt borsten och håll den med skaftet uppåt för att undvika att vatten tränger in i skaftet och löser upp limningen. "Gnugga" borsten i din handflata under vattenstrålen tills inget mer färg kommer ut. Skölj noggrant för att avlägsna alla tvål- eller diskmedelsrester. Torka borsten med skaftet uppåt på en handduk nära en värmekälla.

Produkttips till dig med Akne.

Läs våra andra artiklar om sminktips till dig som har akne!

Vilken foundation täcker min akne?

 Fördjupa dig i ämnet här!

Att välja rätt foundation när du har aknebenägen hud kan kännas som en balansakt. Produkten måste inte bara matcha din hudton, utan även vara skonsam nog att inte förvärra befintliga hudproblem och samtidigt dölja alla jobbiga finnar!

Läs artikeln

Vanliga frågor om Akne och smink:

 • Påverkar smink utvecklingen av akne?

  Hur kosmetika kan bidra till akne på känslig hud

  Smink kan definitivt påverka aknebenägen hud, och det är viktigt att förstå hur. Produkter som är tunga eller oljebaserade kan täppa till porerna och stimulera utvecklingen av akne. Det är dock inte sminket i sig som är problemet, utan typen av produkter och hur de används. För att minimera risken, välj "icke-komedogent" smink, vilket innebär att det inte täpper till porerna. Det är också viktigt att vara noggrann med hygienen, som att regelbundet rengöra sminkborstar och alltid ta bort sminket före sänggåendet.
 • Vilka sminkprodukter är bäst för aknebenägen hud?

  Tips för att välja rätt produkter för känslig och aknebenägen hud

  För personer med aknebenägen hud är valet av sminkprodukter avgörande. Rekommendationen är att använda produkter som är märkta som oljefria och icke-komedogena. Mineralbaserat smink är ofta ett säkert val eftersom det tenderar att irritera huden mindre och inte bidrar till att täppa till porerna. Ingredienser som titandioxid och zinkoxid kan även ha lugnande effekter på huden och hjälper till att reducera rodnad. Det är också viktigt att testa nya produkter gradvis för att se hur din hud reagerar innan du använder dem regelbundet.
 • Hur ska man ta hand om sin hud om man använder smink dagligen?

  Råd för daglig hudvård för att förebygga akne när man använder smink

  Daglig hudvård är avgörande för att hantera akne när man använder smink regelbundet. Börja med att alltid välja smink som är anpassat för din hudtyp och aknebenägenhet. Se till att alltid rengöra huden grundligt på morgonen och kvällen. Använd en mild rengöringsprodukt som inte strippar huden på dess naturliga oljor, följt av en oljefri återfuktare som hjälper till att hålla huden hydrerad utan att orsaka utbrott. Att regelbundet exfoliera huden kan också hjälpa till att avlägsna döda hudceller och förebygga att porerna täpps till. Slutligen, se till att regelbundet rengöra dina sminkverktyg för att undvika att bakterier byggs upp och överförs till din hud.

ARTIKLAR OM SMINK & MAKEUP TUTORIALS: