Den färgglada guiden till rätt nyans på Foundation!

Så väljer du foundation med rätt nyans och underton

Att välja nyans på din foundation är inte alltid lätt, speciellt online! Ett smart tips är att titta på vilken underton både du och den foundation som du är intresserad av har. Vi hjälper dig såklart!

  Steg 1. Ta reda på undertonen i din hud

  Undertonen kan antingen vara varm, kall eller neutral vilket speglar hur mycket rödhet och gulhet som finns i huden.

   

  Om du skulle använda en foundation med fel underton, kommer du märka att du får en annan färg i ansiktet än på resten av kroppen. Din foundation kommer inte smälta in som att det vore din egna hud.

   

  Ett knep är att titta på insidan av din handled i naturlig ljus.

  • Är venerna gröna har du varm underton
  • Är venerna blåa har du kall underton
  • Är venerna både blåa och gröna så har du neutral underton.
  Exempelbild

  Steg 2. Så här tolkar du nyansförteckningen

  En nyansförteckning för foundations hjälper kunden att hitta den perfekta nyansen av foundation som matchar deras hudton. Nyansförteckningar varierar mellan olika märken och produkter, men här är några generella aspekter som ofta inkluderas.

   

  Bokstaven står för hudens underton

  • C = Cold eller Kalla undertoner
  • W = Warm eller Varma undertoner
  • N = Neutrala undertoner

  Siffrorna står för nyansen

  Foundation-nyanser sträcker sig från mycket ljusa till mycket mörka. Det är viktigt att matcha ljusstyrkan på din hud för att få en naturlig look. Varumärken brukar numrera eller namnge sina foundations baserat på hur ljusa eller mörka de är.

   

  Exempel:

  Som exempel har foundation "N31" en neutral underton och nyansen är 31. Ibland kan det även stå "NC31" vilket syftar på att undertonen är neutral men mot det kallare hållet. Inte svårare än så!

  Steg 3. Använd rätt nyans under rätt årstid

  Din underton kommer alltid vara samma, men under årstiderna kan din hud bli både ljusare och mörkare på grund av solen så därför är det viktigt att göra några justeringar med din foundation under året.

   

   

  Det är inte troligt att din foundation under de kallaste vintermånaderna, passar lika bra i augusti efter en lång semester i solen. Hur löser man det? Det absolut bästa är att investera i två olika nyanser, en ljusare och en mörkare, av din favoritfoundation. Visst, det är lite dyrare, men du använder också mindre produkt från varje foundation varje gång och därför håller dom lite längre! Tanken är då att du kan blanda fram din egna nyans, ibland tillsätter du lite extra mycket ljus foundation när din hud tappat färg och tvärtom.

   

  Tips: Under årstider när din ljusa foundation är alldeles för ljus för din hudton, kan du använda den som en concealer istället för att ljusa upp under ögonen.

  Passar din foundation fortfarande inte?

  Det är viktigt att se till att val av foundation går ihop med din hudtyp men också att du har rätt verktyg när du applicerar foundation. 

  Här kan du läsa mer om rätt foundation för rätt hudtyp!

  Här kan du lära dig mer om vilka verktyg du ska använda för din foundation!

  Sminktips från vår makeup-artist för olika undertoner

  Med en kall underton i din hud kan du fortsätta använda mer neutrala och kalla färger i ditt övriga smink. Tänk på att kika efter kalla och dova färger nästa gång du ska köpa smink.

  Med en varm underton ska du göra tvärtom från kall underton och istället satsa på smink med varmare och djupare färger. Varför inte en vinröd blush eller en härligt guldig bronzer istället! 

  Med en neutral underton kan du köra på det mesta när det kommer till färger, men det är sannolikt att din hud är aningen mer kall eller aningen mer varm, vilket gör att du kommer känna dig mer bekväm i antingen varma eller kalla färger.

  Populära foundation NYHETER:

  ARTIKLAR OM SMINK & MAKEUP TUTORIALS: