take over
take over
Academy
Natural
Bli kvitt akneärren på salong
Bli kvitt akneärren på salong

Professionella behandlingar mot akneärr

Akne kan vara svårt att tackla och lämnar gärna kvar spår i form av envisa ärr. Men oroa dig inte, akneärr går att behandla! Här kommer flera tips på de professionella behandlingar som kan vara lämpliga för just dig.

Professionella behandlingar

Att bli kvitt ärren helt kan ofta vara klurigt. Däremot går det att, med hjälp av krämer och behandlingar, minska ärren och dess synlighet. Vi rekommenderar dig att vara försiktig med att själv försöka åtgärda ärren innan du konsulterat med hudterapeut. Här kan du läsa om hur vi kan behandla dina akneärr på vår fina salong. HÄR kan du läsa om 

Microneedling

Detta är en nyare form av behandling där man använder sig av ett mindre handhållet verktyg, som man sticker små hål med i hudens yta. När dessa små hål sedan läker så producerar huden kollagen, vilket hjälper till i att jämna ut ärret. En bonus är att huden får ett vackert glow! Microneedling är säkert och effektivt på alla hudtyper och hudtoner. Det lämpar sig bäst för atrofiska ärr.
   

 

Microneedling


Kemisk peeling

En kemisk peeling är en särskilt kraftfull exfolierande syra, som avlägsnar hudens översta lager för att stimulera cellförnyelsen, vilket leder till förbättrad hudtextur. Vissa former av kemisk peeling är milda nog att göra hemma, men hos en auktoriserad hudterapeut eller läkare kan du behandlas med effektivare ingredienser, vilket kommer leda till ett mer dramatiskt resultat. Denna behandling passar alla typer av akneärr, men är särskilt effektiv på mer ytliga ärr.
   

 

Exempelbild


Retinolpensling

En stark behandling med extra allt. Passar bäst för dig som har en kombinerad/fet hud och lider av akne, ärr, pigmenteringar eller solskador. Efter denna behandling byter du bokstavligen hud under ca 14 dagar, och efteråt kan du räkna med förbättrad textur, minskad synlighet av ärr och ett nytt glow.    

 

Maria Åkerberg


 Olika typer av akneärr 

Innan du börjar behandla dina akneärr så är det viktigt att veta vad för ärr du har, då olika metoder passar olika ärr bäst. Det finns två kategorier av akneärr och i dessa finns olika typer av ärr.

Atrofiska ärr

Dessa ärr sjunker in i huden och ser ut som fördjupningar eller gropar. Atrofiska ärr är vanligast att få på ansiktet och uppstår när huden producerat för lite kollagen under läkningsprocessen.

Det finns olika typer av atrofiska ärr som har olika utseende:

Boxcar

Dessa är formade som ett U och är oftast lite större och breda. Boxcar-ärr kan både vara ytliga eller djupa.

Icepick

Dessa är mer V-formade och ser ut som små runda eller ovala hål. Ärr av icepick-typen kan ofta vara knepigare att behandla än andra ärr då de går djupare ner i huden.

Rolling

Dessa ärr är breda, ojämna och har rundade kanter. Precis som boxcar-ärr så kan dessa ärr vara både ytliga och djupa.

Hypertrofiska ärr

Hypertrofiska ärr bildar en upphöjning i huden och är vanligare i samband med akne på ryggen eller bröstet. Hypertrofiska ärr uppstår när huden producerar för mycket kollagen under läkningsprocessen.

Keloider är en typ av ärr som är är upphöjda precis som hypertrofiska, men växer sig större utanför området som var skadat.

De bästa produkterna att mot akneärr 

Andra behandlingar som kan hjälpa

 

Dermabrasion

Dermabrasion betyder hudslipning, vilket är precis det som behandlingen gör. Med hjälp av ett roterande verktyg så exfolierar verktyget bort det översta hudlagret, huden läker sedan tillbaka jämnare. Dermabrasion är en effektiv metod för att behandla akneärr, men man behöver ofta sjukskriva sig i två veckor efter behandlingen och vara särskilt noggrann i att skydda huden från solen för att undvika pigmentfläckar. Dermabrasion lämpar sig för de flesta akneärr.

Subcision

Man kan också lyfta upp atrofiska ärr med en metod som kallas för subcision. Behandlingen sker med hjälp av en särskild nål som mjukar upp ärrvävnaden. Detta uppmuntrar huden till att producera kollagen vid det behandlade området, vilket leder till att området lyfts närmare hudens yta för att göra det mindre synligt. Subcision passar bäst för djupa atrofiska ärr.

Laserbehandling

Precis som kemisk peeling eller dermabrasion så avlägsnar laser hudens översta lager, för att låta huden växa tillbaka jämnare. Laserbehandling har kortare läkningstid än exempelvis dermabrasion, men området som behandlats med laser måste täckas tills det läkt helt. Laser lämpar sig för alla typer av akneärr. En nackdel är att vissa laserverktyg, som koldioxidlaser, inte lämpar sig för mörkare hudtoner då det finns en risk att det kan förstöra hudens pigment eller orsaka hyperpigmentering. Ett alternativ som passar bättre för mörkare hudtoner kallas för fraktionerad laser.

Fillers

En legitimerad behandlare, som sjuksköterska eller läkare, kan injicera fillers under hudens yta för att fylla ut atrofiska ärr. Resultatet leder till minskad synlighet av ärret och förbättrad hudtextur. De flesta fillers håller mellan 6-18 månader innan området behöver injiceras igen. Fillers är lämpligast för de med en mindre mängd ärr av typen rolling eller boxcar.

Gillade du den här artikeln rekommenderar vi dig att läsa:

Din produkt är tillagd

×
Startsidan