take over
take over

 

Därför kan din mobil ge dig rynkor och matt hud

Vi pratar ofta om UV strålar, kanske främst nu till våren när de efterlängtade solstrålarna börjar värma våra näsor och lyckan börjar sprida sig genom kroppen. Men ett annat ljus, som faktiskt är lika aktuellt, som finns året om ska vi prata om idag.

 

Det här är HEV-ljus

HEV ljus - Det står för high energy visible light och är alltså ett synligt högenergiljus, till skillnad från UV och infraröda strålar som är osynliga för vårt mänskliga öga. Det är det blå-violetta ljuset som du främst kanske kommer kontakt med genom din telefon eller dator. Du kanske har läst att sömnforskare tipsar om att du inte ska använda din telefon strax innan du ska sova för att det då blir svårt att komma till ro? Det blåa ljuset tränger djupt ner i huden och bryter ner kollagen vilket i sin tur gör att huden åldras i förtid eftersom spänsten försvinner.

 

 

Skillnaden på HEV-ljus och UV-ljus

Till skillnad från UV strålar så blir man aldrig solbränd av HEV ljus och det finns heller ingen koppling till hudcancer. Men det HEV ljus gör precis som UVA strålar, är att tränga ner med sina våglängder djupare ner i huden. Ner till läderhuden (dermis). Och precis som UVA strålar så bildar dessa fria radikaler som gör att våra hudceller börjar producera enzymer som bryter ner vårt kollagen och elastin. Dessa byggstenar står för vår volym och fasthet i huden och är primära för vårt hälsotillstånd i huden. När denna oxidativa stress uppstår i huden så åldras vi i förtid. Vi fotoåldras, det vill säga, oxiderar inifrån. Hyperpigmenteringar, melasma och även postinflammatoriska hyperpigmenteringar kan uppstå av HEV ljus.

Hur kan vi skydda oss?

 

Tyvärr så filtrerar inte UV skydd bort HEV ljus utan det är endast starka antoxidanter som bidrar till att minska den oxidativa reaktonen i huden som HEV ljus medför. Ett bra UV skydd som är antioxidantrikt är att rekommendera.  C-vitamin är sen länge känt att boosta ditt solskydd genom att förstärka dess förmåga med antioxidanter och ger även en uppljusande effekt. Men också lakritsroten, och kakaobönan är välkända antioxidanter som ofta används för dess starka antiinflammatoriska egenskaper och skydd. 

Men det kanske enklaste du kan göra är att sätta på NIGHT SHIFT funktionen på din mobil, surfplatta och dator. Då får du ett mer orange-gult ljus och det blå-violetta stängs av.
Gillade du den här artikeln rekommenderar vi dig att läsa:

Din produkt är tillagd

×
Startsidan