take over
take over
Hårets uppbyggnad
Hårets uppbyggnad
Kerastase
Redken
Hårvård

”Invest in your hair, it is the crown you never take off.”

Hår är något som definierat oss som människor, vår stil och personlighet i flera hundra år. Men hur ser egentligen ett hårstrå ut och vad behöver håret för att kunna nå sin fulla potential? I denna artikel kan du läsa om hårets uppbyggnad, tillväxtfaser samt vad som händer om ett hårstrå blir förstört. Vi tipsar självklart även om produkter för att hjälpa just ditt hår att nå sin bästa kvalité någonsin.

Varje människa är unik och så även håret, men man brukar säga att varje person i genomsnitt har 100 000 - 150.000 hårstrån bara på huvudet. Det sägs även att blonda personer är de som besitter flest hårstrån, men ofta även tunnast hårstrån. Håret är uppbyggt utav ett protein kallat Keratin, samma protein som vi hittar i hud och naglar. Detta keratin är sedan uppdelat i 3 olika delar. Det yttersta lagret på håret kallas fjällskikt och är till för att skydda hårets kärna. Cortex är hårets mittpunkt och ”hjärta”, det är även här vi hittar hårets pigment som kallas för Melanin. Mellan fjällskikt och cortex har vi medulla som till största del består av celler och luft. Medulla reflekterar ljus och gör att håret ser annorlunda ut i olika miljöer.

 

I cortex hittar vi alltså hårets pigment, melanin och det är även här vi går in och förändrar när vi färgar och bleker ett hår. Vid färgning går man ofta in med ammoniak för att öppna fjällskiktet och komma åt Cortex och melaninet. Väl inne i cortex går färgpigmenten in och omsluter de gamla pigmenten. När ett hår färgbehandlas behöver det speciellt uttagna produkter för färgat hår för att bibehålla sin maximala styrka och glans. Redken Color Extend är en serie med som med hjälp av UV-skydd samt mycket proteiner ger ett optimalt skydd för färgat hår.

kr

Vid blekning går man igenom fjällskiktet på samma vis som vid färgning, med hjälp av någon form av alkalie, ofta ammoniak. Väl inne i hårstrået bryter blekningen ner det naturliga pigmentet i små bitar. Desto mindre pigment, desto ljusare hår. Att bleka håret är en utav de tuffaste behandlingar ett hår kan utså och håret kan ibland upplevas som tuggummi efter en riktigt hård blekning. För att få tillbaka styrka i håret behöver man arbeta med extremt mycket protein för att låta hårstrået byggas upp på nytt. Kerastasé Resistance är en serie för det mest trasiga håret och innehåller en hög dos proteiner samt 6 olika aminosyror för att stärka håret från grunden. Serien består av schampo, balsam, inpackning samt serum. ”Varje dag tappar man normalt mellan 100-150 hårstrån”

Kerastase Resistance Shampoo Bain Force Architecte 250 ml
Academy
(Rek. Pris: 257 kr)
193 kr

Att tappa hår är något som skrämmer många, men vad är egentligen normalt och när bör du vara orolig? Ett hårstrå växer i 3 olika faser; anagen, katagen och telogen. Den anagena växtfasen varar mellan två till åtta år och avgör om ditt hår kan bli långt eller inte. Ett hårstrå växer i snitt 1,25 cm per månad vilket betyder att en person med växtfas på två år kan få ett oklippt hår som är 30 cm långt medan en person med en växtfas på åtta år kan få ett hår som är 120 cm långt. Efter den Anagena växtfasen följer den katagena fasen, denna varar mellan två till fyra veckor och det är då som ditt hårstrå förnyas. Håret slutar växa och hårsäcken förbereder sig för att börja tillverka nytt hår. Sista fasen är telogen vilofas som varar två till fyra månader. Under denna tid formas ett nytt hårskal och det gamla hårstrået trycks ut och faller av. Man brukar säga att ca 12 % av hårstråna alltid är i telogen fas.

”Varje dag tappar man normalt mellan 100-150 hårstrån”

Varje dag tappar man normalt 100-150 hårstrån. Märker man att det lossnar betydligt mer än så och silen är full när man duschat bör man fundera över vart problemet kommer ifrån. Problemet kan till exempel vara mediciner, stress, näringsbrist, sömnbrist eller hormonella faktorer. Nioxin trial kit är en hårvårdsmetod som ger omedelbara och långsiktiga resultat. Samtliga Nioxin 3-Part System erbjuder individanpassade lösningar baserad på avancerad hårvård för behandling av tunnhårighet, inspirerade av modern hudvård, i kombination med 3 av de 6 patentskyddade teknologiern. Detta 3-stegs system är utformat för att rengöra, optimera och behandla just de faktorer som bidrar till just din typ av tunnhårighet.

Nioxin Loyalty Kit System 1 300+300+100 ml
Academy
(Rek. Pris: 649 kr)
486 kr
Nu när du lärt dig lite mer om håret och dess uppbyggnad tänkte vi avsluta med att döda 3 av de kändaste hårmyterna:

- ”Håret växer snabbare om du klipper dig ofta”

 

FALSKT: Håret växer från botten och stimuleras inte av att du klipper dig ofta. Däremot håller sig topparna fräscha och hela vilket resulterar i toppar som inte klyver sig och går av.

-”När du rycker bort ett grått hårstrå dyker det upp tre nya”

FALSKT: Hårets pigment förändras inte av att du rycker bort det, det är dock aldrig bra att dra bort hårstrån då det kan skada hårrötterna och efterlämna ärr.

-”Borsta håret 100 gånger varje kväll för att få glansigt och friskt hår”

FALSKT: När du borstar håret drar du ut hårbottens naturliga fett vilket är bra för längderna men att borsta håret 100 gånger varje kväll kommer slita mer än det hjälper. Det kan även göra att ditt hår ser fett ut.
Din produkt är tillagd

×
Startsidan