take over
take over

 

Tänk på det här när du väljer solkräm

Gel, spray stift eller lotion? Lotion blir bra. Kanske en lotion med glow i? Men, SPF 15, 30 eller kanske 50? Blir man ens brun om man har SPF 50? Solsäsongen är igång, inte en dag för tidigt! Frågorna kring solskydd är många, förståeligt, det är ju en djungel! Men lugn, vi är här för att hjälpa. I denna artikel reder vi ut ALLT du behöver veta om solskydd och solens påverkan. 

solskydd

 

Solkräm ansikte

Huden i ansiktet är tunnare och känsligare än på kroppen, och behöver därför skyddas extra noga. Använd minst SPF30 och skydda gärna med en härlig stråhatt. Solkräm som är speciellt tillverkad för ansiktet har ofta många bra egenskaper utöver att skydda mot farliga strålar - tex genom att verka fuktgivande, utslätande och anti aging. Två (fem?) flugor i en smäll helt enkelt!

"Solskydd - utan tvekan den bästa anti-age produkten"

Blir man brun trots solskydd?

Solskydd finns för att du inte ska bränna dig, skada dina elastina och kollagena trådar och förebygga förtjockad och ojämn hud. Det betyder alltså att du blir brun trots solskydd. Solskydd ska skydda dig från båda UVA och UVB. Siffran på ditt solskydd betyder vilken längd av tid du faktiskt kan vara i solen utan att bränna dig. Så SPF 30 betyder att du kan vara i solen 30 gånger längre i tid än om du hade varit utan. Perfekt ju.

Sen var det ju det där med vilket solskydd du ska ha. Det är inte så stor skillnad på SPF 30 eller SPF 50. SPF30 skyddar dig mot 97% av UVB strålarna medans SPF50 skyddar dig mot 98 %. SPF15 skyddar dig mot 93 % av UVB strålarna.

UVA

UVA strålar utgör 95% av våra ultra violetta strålar och märks inte av blotta ögat. Det här ljuset kan trängas in genom moln och glas och långt ner i huden och gör störst långsiktig skada. Det finns året om och du kan inte skydda dig från UVA utan solskydd.

Det är UVA som ger det bruna pigmentet i huden (melanin) som bildas utav melanocyterna i basallagret av epidermis. UVA påverkar befintligt pigment i huden, så att de blir mörkt. Och det är också UVA som gör att vi åldras eftersom våglängden når oss ner i läderhuden, där elastin och kollagen bildas och finns och på så sätt förstör våra elastiska fibrer. De förgrovas och bildar fiberknutar, vilket kallas ELASTOS. Huden blir rynkig.

UVB

En kortare våglängd med mera energi. Utgör ca 5% av ljuset och ger D-vitamin. Det är i för stor mängd UVB strålar som vi bränner oss och blir röda. Det som händer då är att cellkärnan bränns sönder och detta leder till utvidgning av kärl – hudrodnad – erythem.

UVB aktiverar melanocyternas korn (melanosmomer) som innehåller enzymet tyrosinas, och det omvandlar tyrosin till melanin. Enkelt förklarat, UVB aktiverar mer melanin i huden medan UVA tar upp det.

UVC

Detta är vår mest farliga UV-stråle. Med mest energi, och kortast våglängd. Men tack vare vårt ozon-skikt så når inte UVC ljuset oss utan absorberas bort av ozon-skiktet. Vi använder oss dock av UVC när vi exempelvis dödar bakterier i olika speciallampor.

 

solens påverkan

solskydd

 UVB är bra eftersom det ger D-vitamin 

Men, du kan inte lagra D-vitamin mer än några veckor och UVB ljuset når oss bara under sommar månaderna (maj-september) när solen står högst. Så det viktigt att fylla på med eget D-vitamin resten av året.

Bra att veta också är att du bara bör ge huden 15-20 min/dag direkt solljus för att uppnå den mängd D-vitamin som du behöver och att de tar upp till 3-7 dagar innan maxnivå av vitaminet når ut till blodomloppet. Tänk på det.

Så varför blir vi alltid först röda och sen bruna? 

Detta är bara ett olyckligt sammanträffande. Vid för stor solexponering, med för dåligt solskydd så bränns du vid. Du blir alltså röd. Det hettar, kanske svider. Medan detta sker så har du aktiverat dina melanocyter, melanin börjar produceras och ska tas upp genom huden.

Likt ett paraply lägger sig pigmentkornen sig över melanocyterna och du blir synligt brun. Pigmentets syfte är ju att just skydda dig från solen så att du inte bränner dig. MEN detta tar ju tid, som allt annat som ska bildas och göra syfte. SÅ, lagom med att du börja flagna av din döda hud, så börjar ditt pigment träda fram. Och där med, sammanträffandet. Du blir alltså brun om du exponeras av sol, med eller utan parasoll utan att du nödvändigvis behöver brännas vid först.

 

Fysikaliskt solskydd eller kemiskt?

Kemiska solskydd absorberar upp UV-strålningen i huden och oskadliggör den, det bildas alltså en kemisk reaktion. Exempel på ingrediens som är ett kemiskt skydd är oxybenzone, dioxybenzone och sulisobenzone. Vid känslig i hy, graviditet och framförallt barn under 5 år är detta ett filter att välja bort. Det sker en värmeökning i huden då UV-strålen absorberas och för den känslige är detta inget att rekommendera.

Fysikaliska solskydd (Zinkoxid & titandioxid) lägger sina molekyler på huden och reflekterar bort strålarna likt en spegel. Detta är alltid att rekommendera tycker jag.

Hur mycket solkräm ska man använda?

Vid solskydd är det också viktigt att tänka på mängden. ½ tesked till ansikte, hals och decolltage. ½ dl till övrig kropp. Fyll på frekvent då du svettas även om du inte badar.

solskydd

  

Skydda dig mot skärmljus

Skydda dig mot det blå ljuset. HEV, eller HEVISIS ljus (high-energy-visibly-light), det blåa ljuset, är det ljus som kommer från din mobil, platta, TV eller datorskärm. Detta ljus är minst lika skadligt som UVA. Det går lika långt ner i huden och skapar oreda i cellfunktionen vilket också leder till förtidigt åldrande och pigmenteringar.

Hur skyddar vi oss med HEV ljuset då? Night-shift funktion på din telefon är att rekommendera och antioxidanter i din hudvård. Framförallt C-vitamin.

Gillade du den här artikeln rekommenderar vi dig att läsa:

Din produkt är tillagd

×
Startsidan