take over
take over
Academy
Natural
Flagnande hud - Varför det uppstår och hur blir man av med det?
Flagnande hud - Varför det uppstår och hur blir man av med det?

Flagnande hud - Varför det uppstår och hur blir man av med det?

Hudens översta lager fungerar som en barriär mot yttre påverkan, den skyddar oss mot bakterier, skadliga ämnen och kapslar in fukt för att hålla huden mjuk och smidig. Vår hud tappar upp till 40.000 hudceller per dag och ersätter dem med nya. Vanligtvis är denna process inget vi märker av, men om hudens översta lager blir skadat och tappar fukt så finns det en risk att vi får flagnande hud. Det finns många skäl till varför detta sker, så om det uppstår plötsligt kan det vara svårt att veta varför. Här kommer därför flera anledningar till varför huden flagnar, och hur du behandlar det!

 

Din hudvårdsrutin

De produkter du använder eller sättet du tar hand om din hud kan leda till att den flagnar. Exempelvis kan det bero på att ansiktsrengöringen du använder torkar ut huden, eller om du tvättar huden med för hett vatten. Välj istället en mild rengöring, som en oljebaserad rengöring, och tvätta huden i ljummet vatten. Friktionorsakad hudirritation kan också leda till flagnande hud, klappa istället försiktigt på huden med handduken istället för att gnugga den mot huden.

Om du har känslig hud så kan den reagera på vissa ämnen i skönhetsprodukter, dessa kan vara färgämnen, parfym eller uttorkande alkoholer. Testa därför att välja produkter som är särskilt anpassade för känslig hy.

Välj en fuktkräm eller salva istället för en tunnare lotion, då de är bättre på att kapsla in fukten än en lotion. Använd även ett fuktgivande ansiktsserum under krämen för att ge huden en extra boost med hjälpsamma ingredienser. Fuktgivande och mjukgörande ämnen att leta efter i dessa produkter kan till exempel vara karbamid, hyaluronsyra, glycerin, sheasmör och jojobaolja.

Din livsstil

Om du dricker för lite vatten finns det risk att din hud blir uttorkad, se därför till att dricka tillräckligt med vatten varje dag. Brist på vitaminer eller mineraler kan bidra till torr hud. Exempel på dessa är zink, järn eller vitamin D.


Nikotin i produkter som cigaretter och snus kan skada huden då det gör att blodkärlen drar ihop sig, detta leder till att det översta hudlagret inte får tillräckligt med blod och syre för att hålla sig hälsosamt. Rökning ökar risken för olika hudsjukdomar som kan leda till flagnande hud. Därför kan det vara bra att söka hjälp för att bli av med ett nikotinberoende.

Om du har torr luft i ditt hem kan det vara värt att investera i en luftfuktare. Om luftfuktigheten omkring dig är under 10% så kan luften dra ur fukten från din hud. Hög luftfuktighet kan göra motsatsen genom att återfukta en torr, flagnande hud.

 

Sjukdomar och läkemedel

Det finns flera olika sjukdomar som kan orsaka flagnande hud. Exempel på dessa kan vara eksem, mjäll, hypotyreos eller psoriasis. Det finns även vissa läkemedel som kan ha flagnande hud som biverkning, exempelvis läkemedel som behandlar akne. Därför bör man kontakta sjukvården om den flagnande huden inte försvinner, blir värre eller kliar mycket.

Våra bästa produkter för flagnande hud

 Gillade du den här artikeln rekommenderar vi dig att läsa:

Din produkt är tillagd

×
Startsidan