JUST NU! MASSOR AV VAROR TILL FANTASTISKA PRISER  LÄS MER

Går det att rädda ett skadat hår med produkter? Redkenexperten avslöjar

Vi har pratat med hårexperten David Jungqvist, redkenutbildaren som vet allt och lite till om hår. Du kanske undrar om det är sant att håret växer snabbare om man klipper det ofta och om balsammetoden verkligen funkar? Om det och mycket mer i vår senaste intervju!

Besök vår TikTok för mer tips på hur du löser dina hårproblem!

Till TikTok

Om David Jungqvist

David Jungqvist har jobbat som Redken Educator i över 10 år och har varit del av Guido Palaus team backstage och styla hår till Dolce & Gabbana, Dior och Versace. 

Frågor och svar

Finns det en hårtrend du hoppas aldrig kommer tillbaka?
Det är en bra fråga. Jag har funderar lite på den just för att det är så extremt enkelt att man bara kollar på vad som är vackert nu. Om man kollar på det som var trendigt för 30 år sen, 20 år sen, 10 år sen. Det 90 tals-modet som varit inne nu har vi tolkat på väldigt många olika sätt. Bland annat så money piecen som kom kan man ju dra tillbaka till spice girls, Geri Halliwell hade den stylen. Men om man kollar på tjocka, breda, slingor så har det varit något som varit big no no länge och sen helt plötsligt ser vi det igen. Så något jag helst. Jag är inte så förtjust i råttsvansen. Den såg vi på fashion week för något år sedan. 

Folieslingor eller balayage?
Dom har bytt plats litegrann. Balayagen är nästan mer standard nu än vad folieslingor är. Det har varit ett skifte som tog lite tid. Kombon är den bästa. Varför jag säger det är för att folieslingor inte alltid behöver vara ljust, det kan vara low lights. Ibland fokuserar vi så mycket på att det bara ska bli ljusare och ljusare, man glömmer den här dimensionen av att lägga in mörkare. Det tråkigaste svaret, men det som jag verkligen tycker, är en kombination.

 

Har du något tips på en snygg vardagsfrisyr som tar max 5 minuter att göra?
Den största missade potentialen man har med hemmafrisyrer är tofsen. En riktigt snygg hästsvans är riktigt vackert. Men en slarvig top bun för att man ska gå till tvättstugan är inte lika nice. Det handlar mycket om att man ska bli bekväm med verktygen, att man har en bra svinborst, en bra kam, att man inte bara kör samma borste på alltihop. Kan du få tofsen riktigt tight och glansig så är det riktigt snyggt. Positionen av tofsen kommer avgöra jättemycket vad du har för totalkänsla på din outfit. Håret är en accessoar på helheten. 

En annan grej som jag tycker folk har glömt bort lite är värmespolar. Det finns otroligt bra värmespolar som man kan rulla upp håret snabbt i och så blir det blir en riktigt snygg, bouncy frisyr.

Tycker du att värmespolar passar på ett kortare hår också, t.ex en page?
Absolut! Egentligen är skillnaden på hur frisyren blir helt tekniskt vilken riktning man lägger håret i. Man kan göra jättefina frisyrer om man bara rullar håret på rätt sätt. Man kan lägga spolarna så man får volym, och man kan lägga dom så att man får mindre volym. Storleken spelar jättestor roll. 

Vad är ditt bästa hack för att rädda ett skadat hår?
Produkter. Solklart produkter. Finns inget bättre hack på någonting egentligen. Vill du behålla längden och har kluvna hårtoppar så kan rätt produkter lösa det.

En annan grej som många missar och som många kunder kommer tillbaka till mig och säger att jag vet inte vad du gjorde förra gången men det är så mycket bättre - att handdukstorka håret innan balsam. 

Varför då?
För att om du har massor av vatten i håret och sedan lägger ett balsam på håret så fyller allt vatten upp hårstrået, då kan inte balsamet gå in lika bra i håret. Om du handdukstorkar håret ordentligt innan balsamet eller inpackningen så kommer produkten gå in i håret mycket mer och ge mycket mer effekt. Det är inte bara för håret utan också en ekonomisk aspekt. En superenkel sak som alla verkar ha missat. 

Det går alltså att rädda ett skadat hår med produkter?
Alla dagar i veckan. Det beror såklart vad man har för förutsättningar och vad det är man vill. Kommer det se ut som ett ut som ett nyklippt, fönat och färgat, glansigt hår? Kanske inte. Men om du vill maximera längden och har ett trasigt hår är produkter det första som kommer hjälpa dig. 

Man måste alltså inte klippa av håret?
Det är faktiskt inget måste. Ibland kanske det är det snyggaste, men produkter gör så otroligt mycket. Prata med en frisör om vad du behöver. En del behöver fukt, andra behöver proteiner, en del behöver jobba mer på ytan av håret med vitaminer till exempel, som lägger sig mer på håret och förseglar hårstrået och skyddar det. Lite som att man lägger det som ett skydd på hårstrået för att det inte ska gå av. Det finns många som upplever att håret aldrig växer ut ordentligt, det nöts av och kanske skaver mot axeln. Det finns produkter som kan hjälpa till där med. Redkens Extreme lenght är en toppenprodukt där. Jag har flertalet kollegor som aldrig haft längre hår än till axlarna, och som nu har hår långt ner på ryggen. Det är bara för att dom bytt schampo, balsam och inpackning. 

Redkens motsvarighet till t.ex populära K18? 
ABC från redken, acidic bonding concentrate jobbar väldigt mycket på att skydda bindningarna i håret. Det kan verkligen hjälpa till att stärka håret. 

Funkar det verkligen, är det inte bara ett marknadsföringstrick att säga att det reparerar skadat hår?
Nej. Det ligger löjligt mycket forskning bakom Redkens produkter. Hade det inte funkat hade dom tagit oss på det för längesen. Redken grundades 1960, och det var egentligen på premissen att vi behöver vara smartare än håret. Då behöver man kolla på vad håret består av och det är därför Redken sedan 1960 har jobbat med just proteiner, fukt och ph-värdet i håret. 

Vem är din största förebild inom branschen och varför?
Det är roligt, just när det gäller smak och tycke och vad man gillar för hår så tycker jag att Guido Palau är fantastisk när det gäller fashion week och den typen av session styling. Han har ett otroligt roligt, coolt och annorlunda uttryck när det gäller att styla hår, och det är ju ofta för dom större modehusen. Ur ett frisörperspektiv är det jätteintressant att analysera dom frisyrerna. Ur mer av ett konsumentperspektiv tycker jag det är jätteintressant att se hur man tar ibland väldigt traditionella frisyrer och gör en annorlunda twist på dom. Ibland känns det nästan övernaturligt. Väldigt cool stil. 

 

Myt eller sanning?

Är det sant att håret växer snabbare om man klipper det ofta?
Det kan kännas som att det växer snabbare om man klipper det ofta, men där handlar det också väldigt mycket om vad du har för produkter. Har du något som hjälper håret att verkligen kunna bli längre, skyddar håret från yttre påverkan. Värnar du om håret så kommer det kännas som att det växer snabbare. Håret växer från roten och inte från toppen. 

Vad tycker du om balsammetoden?
Upplever man att det funkar så är väl det bra. Jag förespråkar att man hellre faktiskt använder schampo för att ta bort en del skit från håret. Framförallt om man lever i en storstad så är det väldigt mycket som påverkar håret - föroreningar, vatten, om man har t.ex koppar i vattnet. Det kan bli riktigt otrevligt om man färgar håret och har metaller i håret. Klor. Kör man balsammetoden på riktigt har man ju aldrig något som gör rent håret, det är bara konditionerande ämnen som man tillför hela tiden utan något som egentligen gör rent det. Sedan finns det ju balsam som har mer rengörande effekt, men det är oftast fortfarande tensider i dom så då är det ju inte balsammetoden. Hellre schampo, inpackning och balsam från ett bra varumärke - t.ex Redken. 

Är det verkligen skillnad på ett schampo från ica och ett schampo från t.ex Redken, eller annat varumärke?
Bra fråga! Det finns många stora varumärken som har både och, att man har en professionell avdelning och en konsumentavdelning. Om man kollar på - kan båda schampona göra rent håret? Absolut. Rengöringen är inte den största skillnaden, utan det är dom konditionerande ämnena. Vad det är för råvaror man har, hur sällsynta är råvarorna, hur aktiva är ingredienserna. Finns det en teknologi som gör att ingredienserna blir mer effektiva? Det är en radikal skillnad på ett ica-schampo (till exempel) och på ett konsumentschampo.

Tror du att man märker större skillnad på vilket schampo du använder om du har ett skadat hår i jämförelse med ett ofärgat hår?
Definitivt. Ju mer problem du har, desto mer hjälp behöver du. Du kommer med stor sannolikhet få väldigt mycket mer hjälp av ett professionellt schampo. 

Vad är det bästa med produkterna från Redken?
Jag tycker att det bästa med produkterna från Redken är att det kommer att ge dig ett vackert hår. Dom är effektiva, dom är bra, dom är väl värda priset. Det är ganska enkelt att hitta rätt produkter. Det är något som också är extremt viktigt. Sen tycker jag att Redken har en av dom absolut bästa stylingen som finns på marknaden. Nu är jag extremt partisk, dels eftersom att jag jobbat som utbildare i 13 år men också jobbat på salonger där vi jobbar med redken som varumärke. Det är det jag alltid packar med mig när jag är iväg på uppdrag. Alltid. Det är bra grejer. 

Om du bara fick välja en Redkenprodukt?
Guts. I mitt tycke är det den absolut bästa volymmoussen som finns. Du kan ha den som en root-lifter för att få volym i botten, du kan ha den i längden för att kunna forma håret och känna lite mer volym, vi jobbar också jättemycket med Guts när vi gör modevisningar. Produkterna är lika mycket verktyg som locktången eller fönen är. Och där tycker jag Guts sticker ut på marknaden. Det och anti snap. Fantastiskt leave in treatment. Har värmeskyddet det behöver, det kommer stärka håret, doftar ljuvligt och man får en väldigt blank och härlig känsla. 

Använder du bara produkter från Redken?
Mitt jobb idag är ju utbildningsansvarig, eller kanske education manager som man så fint kallar det, för PPD, så jag har ju Redken, L’oreal, Kerastase, Shu Uemura och Matrix. Majoriteten av det jag personligen använder är alltid Redken, sen finns det gobitar från alla varumärken. 

Lästips: