JUST NU! MASSOR AV VAROR TILL FANTASTISKA PRISER  LÄS MER

Så vet du vilket hårbottenproblem du har

Det finns många olika typer av hårbottenproblem, allt från mjäll och torrhet till fläckar och klåda. Hårbotten är en mycket känslig del av kroppen, och problem kan uppstå av flera olika anledningar. I den här artikeln reder vi ut allt du behöver veta för att ta reda på vilket hårbottenbesvär du har!

Besök vår TikTok för mer tips på hur du löser dina hårproblem!

Till TikTok

Vad är ett hårbottenproblem?

Ett hårbottenproblem är något som påverkar hur ditt hår och din botten ser ut och känns. Det kan handla om bland annat utslag, torrhet, klåda, fet hårbotten eller håravfall. Alla dessa problem kan göra hårbotten känslig och irriterad.

torr hårbotten

Torr hårbotten

Torrhet och mjäll är de vanligaste hårbottenproblem. Mjäll är en typ av svamp som växer i fuktiga och mörka miljöer, och torr hårbotten är ett idealiskt ställe för den att trivas. Mjäll kan också uppstå av en obalans i hudfloran, eller om hårbotten inte får tillräckligt med fukt.

fet hårbotten

Fet hårbotten

En vanlig orsak bakom fet hårbotten är att talgkörtlarna producerar mer olja än vad som är normalt. Det är ofta ärftligt men kan också bero på hormonell obalans. Det kan också bero på att du tvättar håret (för) ofta för att håret snabbt blir fett, och därmed stimulerar hudens talgproduktion.

håravfall

Håravfall

Det finns många orsaker till håravfall, och det är inte alltid lätt att veta vad som är på grund av vad. En vanlig orsak är stress, graviditet, vissa mediciner och näringsbrist. Andra orsaker kan vara alopecia eller att du helt enkelt ärvt gener som kan leda till att håret försvinner eller blir tunnare.

finnar i hårbotten

Finnar i hårbotten

Precis som man kan få finnar i ansiktet eller på kroppen kan man också få det i hårbotten. Det kan, precis som med finnar i ansiktet, bero på hormoner och gener. Utöver det så kan det också bero på fel val av hårvårdsprodukter och då är det relativt lätt att åtgärna. 

Vikten av att anpassa hårvård efter din hårbotten

 

Vid val av hårvårdsprodukter är det viktigt att välja produkter som är anpassade för din hudtyp. Produkter för fet hårbotten innehåller ofta ingredienser som hjälper till att minska produktionen av olja, och produkter för torr hårbotten innehåller ingredienser som återfuktar och mjukgör. Känslig hårbotten kräver ofta mildare produkter med en låg andel irriterande ingredienser. Vad som händer om man inte använder rätt produkter varierar därför från person till person. Generellt sett kommer hårbotten att bli torrare, mer irriterad och mer mottaglig för yttre påfrestningar. Det finns en uppsjö av olika hårvårdsprodukter på marknaden och det kan vara svårt att veta vilka som är rätt för just din hårbotten. Börja med att identifiera ditt hårbottenproblem och anpassa sedan valet av hårvård efter det.

 

Vill du veta mer om hur du slipper hårbottenproblem?

 

Så här gör du

Lästips: