JUST NU! MASSOR AV VAROR TILL FANTASTISKA PRISER  LÄS MER

6 skäl till att inte ha silikoner i håret

Du har säkert redan hört att hårprodukter utan silikoner är det bästa för håret. Men vad gör egentligen silikoner och varför bör man inte använda det? Håret blir ju så lent och glansigt. I den här artikeln berättar vi allt du behöver veta!

Besök vår TikTok för mer tips på hur du löser dina hårproblem!

Till TikTok

Varför innehåller hårprodukter silikoner?

 

Silikon finns i en mängd hårvårdsprodukter. Det lägger sig som en beläggning på varje hårstrå och hjälper till att motverka friss och ge glans. Om du någon gång använt nya hårvårdsprodukter och märkt skillnad på håret direkt, så är det garanterat tack vare att de innehåller silikoner. Men som mycket annat är det tyvärr too good to be true. Silikoner lägger sig bara på hårstråets yta, utan att förbättra hårets faktiska tillstånd. Lite som en foundation! Dessutom finns det en mängd nackdelar med att använda sig av produkter som innehåller silikoner - är du nyfiken på vilka? Då ska du fortsätta läsa.  

 

Det här gör silikoner med ditt hår

 

1. Torkar ut

Själva silikonerna i sig torkar inte ut håret, men eftersom de lägger sig som en hinna över håret så förhindrar de att fukt kan nå in i håret, vilket gör att håret inte går att återfukta eller bygga upp. Så har du silikoner fast i håret är vårdande inpackningar bortkastade pengar.

2. Svåra att tvätta ur och håret blir fett

För att kunna bli av med silikonerna i håret behöver du använda dig av ett schampo som innehåller sulfater, vilket torkar ut håret och kan irritera din hårbotten. Många schampon och balsam innehåller inte sulfater, vilket gör att silikoner byggs upp kring stråna och gör håret matt och livlöst. Detta leder till att du får ökad talgproduktion och håret blir snabbt fettigt och du måste kontinuerligt använda torrschampo.

3. Håret går av

Tyvärr så bidrar silikoner till att ditt hår går av. Så om det känns som att håret aldrig växer så tro oss när vi säger att det växer, problemet är bara att håret går av. Har du tjocka hårstrån så lägger sig silikonet runt hårstrået som en hård hinna vilket gör att hårstrået sedan bryts. Har du istället tunna hårstrån så är det tyngden av silikoner som lagt sig runt hårstråna, som gör att håret går av.

4. Flammig hårfärg

Planerar du att investera i ett besök hos frisören? Var noga med att göra en djuprengöring på ditt hår innan. Att applicera hårfärg på ett hår som har silikoner på ytan är ingen bra idé -  silikonerna blockerar och gör att färgen inte kan tränga in ordentligt. Vi har sällan ett jämnt lager av silikoner på våra strån eftersom t.ex balsam och glansspray bara appliceras på längderna. Det kommer göra att färgen fäster ojämnt och blir flammig. Inte så kul efter att ha spenderat några tusenlappar.

5. Färgen håller inte

Dessutom kommer silikonerna göra att din nya, fina hårfärg inte håller speciellt länge. Det glatta ytskiktet på silikoner kommer göra att färgen glider av. Blont hår som blir gult efter ett par veckor vill ingen ha. 

6. Smälter av värme

Silikoner är plast, och vi alla vet ju vad som skulle hända om du värmer upp plast med en 200 grader varm plattång - det smälter. Har du silikoner i håret och går på med ett värmeverktyg kommer silikonerna smälta in i håret och göra ordentlig skada på din hårkvalitet. En mardröm med andra ord! 

Så får du bort silikoner från håret

Precis som vi nämnt tidigare är att tvätta håret med ett schampo som innehåller sulfater det enda sättet att få bort silikon från håret. Investera i ett bra detoxschampo och följ vår enkla guide.

 

Gör så här:

  1. Skölj igenom håret med vatten

  2. Schamponera håret minst två gånger med ett silikonfritt detox-schampo som är fetbaserat (fett löser fett). Massera ordentligt i hela håret innan du sköljer noga.

  3. Håret kommer att kännas strävt men det är ingen fara - tvärt om så är det precis det som är meningen! Det är silikonerna som fått ditt hår att kännas lent och följsamt, men det är bara en kosmetisk effekt. Passa på att applicera en (silikonfri) inpackning - tack vare att du detoxat bort silikonerna kommer håret kunna ta åt sig av näringen.

  4. Avsluta med silikonfritt balsam.

 

 

Håll utkik efter dessa ingredienser

För att inte hamna i silikon-träsket igen är det viktigt att du väljer hårvårdsprodukter med omsorg. Många produkter från bra märken innehåller silikoner, för att du ska tro att ditt hår fått en riktig quickfix av att använda dessa produkter. Läs innehållsförteckningen och håll utkik efter benämningar som slutar på -cone och -xane. Vanliga benämningar är Amodimethicone, Dimethicone, Cyclohexasiloxane och Disiloxane. 

Våra rekommendationer:

Lästips: