DAGENS JULDEAL! Upptäck nya deals! LÄS MER

Pigmentfläckar - går dom verkligen att få bort?

Trots framsteg inom hudvård och behandlingar kan pigmentfläckar vara envisa att behandla. Även om vi lyckas reducera dem, bär huden på en inbyggd förmåga att komma ihåg varje skada den utsatts för. I denna artikel dyker vi djupare in i pigmenteringar och varför huden aldrig riktigt glömmer!

SE VÅR TIKTOK OM PIGMENTFLÄCKAR ELLER UTFORSKA PRODUKTERNA!

Till TikTok  TILL PRODUKTERNA

Olika typer av pigmentfläckar

Det finns pigmenteringar och pigmentfläckar som beror på olika saker. Det finns allt ifrån hormonella anledningar till akne och solskador.

Fräknar är pigmenteringar

Det finns till exempel fräknar som räknas som pigmenteringar, men dessa vill ju de flesta inte bli av med - det brukar vara tvärtom. Fräknar är genetiskt och ingenting som har med skador på huden att göra.

Hormonella pigmentfläckar

Sen finns det pigmentfläckar som beror på hormonell obalans i kroppen, som till exempel en graviditet. När hormonerna flödar i kroppen så kan kroppen helt själv producera pigmenteringar men dessa brukar försvinna efter graviditeten och behöver alltså inte vara permanenta. Däremot blir huden extra känslig mot solen när man är gravid, därför finns det större risk att drabbas av permanenta pigmentfläckar om man vistas i solen utan solskydd.

Pigmentfläckar av solskador

Pigmentfläckar från solskador är vanligt och det kan vara så att fläckarna inte syns förrän du börjar komma upp lite i åldern. Det är därför viktigt att använda solskydd redan som ung, för att inte få pigmentfläckar när man är äldre! Pigmenteringar från solen bottnar i att du har extra känsliga partier på huden som utsätts för solljus. Det pigmentcellerna gör då är att bli bruna (för att skydda oss från solen). På de partier man är extra känslig så produceras mer melanin (pigment) för att skydda oss extra mycket just där. Men det resulterar ju också i att vi upplever fläckar.

Pigmentfläckar av akne

Pigmentfläckar efter akne är också vanligt. När du får inflammerade finnar så töjs huden ut och blir ju då också extra känslig. I samband med det har du kanske varit i solen en stund och utsatt den extra känsliga huden för sol. När finnarna försvinner sen kan du tyvärr lämnas med små pigmentfläckar. 

Produkter som kan hjälpa dig att reducera pigmentfläckar

Det är svårt att få bort pigmentfläckar helt enbart med hjälp av produkter, men man kan hjälpa till att reducera dom! Det man vill göra är att få pigmenten att komma närmare hudens yta så att man sen kan exfoliera bort de mörkare pigmenten. Det gör man enklast med kemisk peeling, alltså produkter som innehåller syror. Men det är viktigt att komma ihåg att även om du lyckas minska synliga pigmentfläckar, så glömmer huden aldrig en skada som har skett och därför finns det risk att pigmentfläckarna mörknar igen. Därför är solskydd viktigt!

Använd produkter som innehåller:

Retinol, C-vitamin, Neoglukosamin, Niacinamide, AHA-syra, Kojicyra.

Lästips: