DAGENS JULDEAL! Upptäck nya deals! LÄS MER

Vanligt läppcerat fixar inte torra läppar - varför?

Vanliga läppcerat kommer inte fixa dina torra läppar för att dom har helt fel ingredienser! Men det finns några som skyddar eller reparerar dina läppar. Så här gör du!

SE TIKTOK OM TORRA LÄPPAR ELLER HITTA PRODUKTERNA!

Till TikTok TILL SKÖNHETSHJÄLTEN

Varför får man torra läppar?

På läpparna har vi inget hår (tack och lov) och därför har vi inte heller några porer eller talgkörtlar som kan smörja våra läppar. Dessutom är huden på läpparna betydligt tunnare än övrig hud så risken för torrhet och sprickor ökar som du säkert förstår. När det sen börjar bli kall och torr luft ute, tillsammans med bitig vind, så tar dina läppar ännu mer stryk. Även temperaturförändringar så som att pendla mellan att vara ute i kylan och inne i ett varmt rum kommer påverka dina läppar. Den klassiska ovanan att slicka sig runt läpparna när dom är torra, kommer garanterat förvärra problemet med torra läppar. Anledningen är att vårt saliv har ett högt pH-värde (ca 6-7) när huden har ett lägre pH-värde (ca 4.5), det gör att ditt saliv gång på gång kommer torka ut dina läppar om du slickar på dom.

Är vanligt läppcerat dåligt för läpparna?

Känner du igen att dina läppar hela tiden suktar efter ett läppcerat? Eller är du kanske till och med beroende av det? Då har läppceratet inte gjort sitt jobb och då ska du tänka på vad dina läppcerat innehåller för ingredienser! Oljerester som paraffin är till exempel inte att föredra, eftersom det endast lägger sig som ett lock på läpparna och reparerar inte. Det kommer att torka ut dina läppar mer och du blir tvungen att applicera mer läppcerat och då börjar beroendet. Andra ingredienser utöver paraffin att se upp med, är uttorkande ingredienser som parfym och alkohol. Vi vill ju återfukta dina läppar och inte förvärra!

Olika typer av läppcerat

Det finns olika typer av läppcerat, och då menar vi läppcerat som är till för att skydda läpparna mot olika väderförhållanden under dagen utan att reparera. Sen finns det läppcerat som reparerar dina läppar, och dessa skyddar oftast inte på samma sätt. Poängen är att du behöver båda två, men på olika sätt!

Skyddande läppcerat på morgonen

Skyddande läppcerat återfuktar och skyddar dina läppar under dagen. Exempelvis mot kall kyla och vind, samt mot att slicka dig kring munnen. Ett bra läppcerat som skyddar innehåller oftast naturliga ingredienser och är lite fetare. Dessa innehåller bivax och mjukgörande oljor som jojobaolja, avokadoolja, honung, rosmarinolja och kokosolja samt skyddande ingredienser som ricinolja och aloe vera. Ett skyddande läppcerat appliceras direkt på morgonen efter att du rengjort ansiktet och kan återappliceras under dagen om det behövs. Ett bra läppcerat ska inte innehålla oljerester som paraffin, eller uttorkande ingredienser som parfym och alkohol.

Reparerande läppcerat på kvällen

När du rengjort ansiktet och det är dags att gå och lägga dig, applicerar du ett reparerande läppcerat. Huden läker och arbetar som bäst på natten, därför är det bäst att reparera läpparna då! Dessa är oftast inte lika feta utan känns mer som ett serum, vilket gör att dom kan sjunka in i läpparna och reparera huden. Ett bra reparerande läppcerat innehåller fuktbindande ingredienser som Panthenol och Glycerin.

Skyddande läppcerat:

Reparerande läppcerat:

Lästips: