take over
take over

Såhär behandlar du tonårsakne - 5 tips

Akne är en relativt vanlig hudåkomma som drabbar många människor, främst ungdomar. Det är en inflammatorisk hudåkomma som uppstår när huden blir överproducerar olja, och detta kan oftast bero på hormonella förändringar. Akne är inte farligt, men det kan vara mycket irriterande och smärtsamt. I den här artikeln hjälper vi dig att hitta produkter som passar bäst till din hud och ditt behov.

Varför får man finnar?

Akne beror i allmänhet på genetiska anlag i kombination med hormoner. Detta skiljer sig från finnar hos vuxna, som tenderar att vara mer relaterade till stress. När hormonbalansen förändras kan kroppen börjar producera mer talg. Huden blir fetare och porerna täpps till med en blandning av talg och döda hudceller, och pormaskar, finnar eller cystor bildas. Rätt hudvård kan göra enorm skillnad för dig som har akne.

  

DERMALOGICA CLEARLY MATTE KIT

 KÖP NU

 5 tips som får din hud i bättre balans:

  1. Rengör huden noggrant morgon och kväll med en hudvänlig rengöring.
  2. Skydda huden på dagtid med en lätt fuktcreme med UV-skydd.
  3. Återfukta och balansera huden under natten med en lätt fuktgel.
  4. Se till att ha några S.O.S-produkter för att punktbehandla pormaskar och blemmor när det behövs.
  5. Använd mild exfoliering istället för alkoholbaserade ansiktsvatten, vilka kan avlägsna naturlig fukt och orsaka ökad talgproduktion.

Startkitet Clearly Matte Kit gör behandlingen enkel och behändig. Det består av tre produkter som rengör, motverkar aknetriggande bakterier och ger fukt under dagen.

 

Vad är skillnaden på finnar och akne?


Enstaka finnar och pormaskar räknas inte som akne. Akne har olika svårighetsgrader - från mild till svår, men generellt kan man säga att det räknas som akne om en mängd finnar återkommer ofta och kräver tid (och behandling) för att bli av med.  

Hur blir man av med akne? 

Tonårsakne är väldigt svårbehandlat eftersom det är hormonellt styrt. Här är det extra viktigt att inte glömma återfuktningen. När man får finnar som ungdom är man livrädd för att smörja in sig - man tror att det är det man får finnar av. Smörjer du inte in dig får du en torr yta som kapslar in ännu mer talg, och då uppstår finnar. Så du ska ABSOLUT vara noga med din återfuktning när du är ungdom, och redan får det svårt ifrån början. 

Det här kan lindra akne

  1.  Försök att inte pilla på finnarna - det sprider aknebakterier och ökar risken för ärr och pigmentfläckar
  2. Försök att inte tvätta ansiktet med för varmt vatten och använda uttorkande produkter - då kan den börja producera mer fett för att balansera för uttorkningen
  3. Prova att utesluta sköljmedel när du tvättar dina sängkläder - sköljmedel tillverkas ofta av isterflott (djurfett) och innehåller parfymämnen. Det bildar en hinna som sätter sig på sängkläderna, vilket kan leda till hudirritation och tilltäppta porer.
  4. Skriv ner om du upplever att huden reagerar värre på vissa saker, det kan vara av för intensiv träning, för lite sömn, för ensidig kost eller något annat. Försök lära känna din hud.

 

Hudterapeutens favoriter

Vilken hudvård ska jag ha?

Hjälp oss att hjälpa dig! Huden är kroppens största organ och vi vet vilken faktadjungel den kan vara. Gör vår kostnadsfria hudanalys så ger någon av våra professionella hudterapeuter dig en personlig rekommendation.

TILL ANALYSEN

Gillade du den här artikeln rekommenderar vi dig att läsa:

Din produkt är tillagd

×
Startsidan