Guide: Frisyrer till olika ansiktsformer

Anpassa din frisyr efter din unika ansiktsform

Upptäck den ultimata guiden för att välja frisyrer som kompletterar din unika ansiktsform. Oavsett om du är ute efter en stor förändring eller bara vill finjustera din nuvarande look, så spelar din ansiktsform en stor roll i ditt val av frisyr. I denna artikel utforskar vi hur du kan framhäva din naturliga skönhet genom att välja frisyrer som harmoniserar väl med din ansiktsstruktur.

    Förstå din ansiktsform

    Innan du bestämmer dig för en ny frisyr, är det viktigt att förstå vilken ansiktsform du har. Det finns flera metoder att identifiera din ansiktsform, bland annat kan du mäta avståndet från ditt öra till hakan. Här följer en detaljerad beskrivning av hur du kan mäta din ansiktsform och vad mätningarna kan betyda för ditt val av frisyr.

    Mätningstekniker för att fastställa ansiktsformen

    För att mäta din ansiktsform, ta en linjal eller ett måttband och mät avståndet från botten av öronsnibben till början av underkäken. Om detta avstånd är mindre än 5,5 cm kan kortare frisyrer passa dig utmärkt. Är avståndet större, kanske en längre frisyr skulle vara mer fördelaktig.

    Oval ansiktsform

    Personer med en oval ansiktsform har turen att passa i nästan alla typer av frisyrer. Ett tips är att experimentera med djärva snitt som en pixie cut eller en slicked-back stil.

    Optimala frisyren:

    Varför inte testa något vågat och klipp en riktigt kort och kaxig frisyr?

    Undvik:

    Att skapa en frisyr som gör ansiktet mer avlångt. Försök att behålla volymen på sidorna för att balansera proportionerna.

    Triangulär ansiktsform

    Triangulär ansiktsform kännetecknas av att pannan är något bredare än hakan. Tydliga kindben och en smal haka är tydliga tecken!

    Optimala frisyren:

    En axellång frisyr med en gardinlugg kan balansera en bredare panna och smalare haka, och ge ett mer symmetriskt utseende.

    Undvik:

    Frisyrer som accentuerar bredden av pannan eller gör hakan smalare.

     

    Rund ansiktsform

    Den runda ansiktsformen kännetecknas av att ansiktet oftast är lika långt som det är brett.

    Optimala frisyren:

    För att förlänga ett runt ansikte, välj frisyrer med volym i toppen och kanske en sidbena. Längre gardinlugg kan också addera definition och elegans.

    Undvik:

    Korta pannluggar och stilar som adderar bredd vid kinderna.

     

    Fyrkantig ansiktsform

    Den fyrkantiga ansiktsformen liknar den runda men har ett hårdare uttryck vid käklinjen och är oftast lika brett som det är långt.

    Optimala frisyren:

    Frisyrer med lager och mjuka linjer kan mildra den fyrkantiga käklinjen. Tänk på kända stilar som Jennifer Anistons signaturlook.

    Undvik:

    Raka bob-frisyrer eller stilar med mycket volym vid käkarna som kan framhäva ansiktets kantighet.

     

    Avslutande tips

    Oavsett vilken frisyr du väljer, kom ihåg att den bästa frisyren är en som du känner dig bekväm och självsäker i. Använd denna guide som en utgångspunkt för att experimentera med nya stilar och hitta den som känns rätt för just dig. Din frisyr är en förlängning av din personlighet, så var inte rädd för att uttrycka dig själv genom ditt hår.

    Rekomenderade stylingprodukter:

    Vanliga frågor om frisyrer för olika ansiktsformer

    Artiklar om hår & hårvår: