Hårets uppbyggnad - bli proffs på hårets anatomi

PH-värde? Medula, cortex och cutikula? Dessa begrepp kanske vi inte direkt förknippar med hår. Så vad är egentligen hår? Vad består det av? För dig som vill bli ett proffs på hår och hur det är uppbyggt, har vi skapat en artikel för att du ska få större förståelse för att kunna förbättra din hårkvalitet.

Besök vår TikTok för mer tips på hur du löser dina skönhetsproblem!

Till TikTok

Så ser hårets struktur ut

Håret är uppbyggt av tre lager, dessa lager kallas inifrån och ut medula, cortex och Cutikula(fjällskikt). Lagren har olika funktioner som kan vara viktiga att ha koll på - tänk på hårstrået lite som en lök, det är uppbyggt av flera lager!

Cutikula: (också kallat fjällskikt) är det yttersta lagret. Fjällskiktet är både känsligt men också det som skyddar håret. Skadar du det yttersta lagret kan håret upplevas torrt, frissigt och livlöst. Skadas och öppnas fjällskiktet för mycket kan förödande situationer uppstå som att färgbehandlingar inte håller, håret blir trassligt och slitet. Om inte fjällskiktet skyddas, kan det gå så långt att håret går av eftersom att det andra skiktet har börjat ta skada. För att inte få mardrömsupplevelser så rekommenderar vi rätt produkter utifrån din hårkvalité!

Cortex: är det andra skiktet som har det mesta av hårets struktur och är det som gör så att hårstrået hålls ihop. Ska vi göra det ännu krångligare? I cortex finns även 4 stycken tvärbindningar: väte, salt, svavel och lipider.

Medula: Den innersta delen är lite mer mystisk - funktionen är oviss och varken tar eller ger håret struktur!

Cortex är speciell och består av...

Vätebindning: I vätebindningen sitter 100% av elasticiteten och 35% styrkan av håret. Vätebindningen påverkas negativt av fukt. Därför är det viktigt att fuktnivån i håret är balanserad. När det är för mycket fukt i håret så är håret hydrofilt och när det finns för lite fukt hydrofobt. Här finns det tillsatser och serum som vi kan tillföra i schampot för att kunna balansera fuktnivån. 

Saltbindning: Saltbindningen står för 35% styrkan av hårstrået. När vi färgar eller tonar håret så lägger sig färgen/toningen i saltbindningen. Om saltbindningen är skadat så sitter färgen inte lika länge. Här kan vi påverka saltbindningen positivt genom att tillföra håret bla magnesium som finns som en tillsats/serum som man kan tillsätta i schampot. 

Svavelbindning: Svavelbindningarna står för 20% styrkan av hårstrået. Blekning och permanentbehandlingar påverkar denna bindning. Även värme har negativ effekt på denna bindning. Detta är skälet till varför det är superviktigt att ha värmeskydd innan man plattar håret. Även superviktigt att vårda denna bindning när man har blekt håret. Det kan man göra med proteiner/aminosyror för att bibehålla och öka styrkan i håret. 

Lipider: Lipid är som ett tunt hölje runt alla bindningar i cortex. Om håret har varit utsatt för påfrestningar och hårets elasticitet är för hög eller för låg elasticitet skadas lipiderna vilket innebär att håret går av.

Olika faktorer spelar roll!

Att ha en frisk hårbotten är en viktig del för att upprätthålla hårets kvalitet. Om hårbotten är obalanserad eller sjuk kan det försämra hårets kvalitet och styrka.

En sund hårbotten håller håret starkt och friskt. Det är fyllt med olika näringsämnen som håller håret fuktigt, ger det glans och styrka. Det stödjer även hårets naturliga förmåga att växa.

 

PH-värde vad är det? 

Nu tänker ni säkert, vad har pH-värde med hår att göra? Men svaret är att det är mycket viktigare än vad man kan tro. Ett pH-värde är ett sätt att mäta om en vätska är sur, neutral eller alkalisk. Olika saker har olika pH-värde. Håret och huden har ett naturligt pH-värde kring 4.5-5, därför gäller det att ha produkter som matchar ens eget hår- och hårbottens värde.

Men varför pratar vi om sån här tråkig kemi? Jo, för att annars kan balansen i hårbotten och håret rubbas vilket kan leda till en rad olika problem. Alltså kan pH balansen vara A och O för att du ska få ett bra hår och hårbotten!

 

Vad händer när håret har för högt pH-värde? 

För högt värde i jämförelse med hårets optimala värde kan göra att balansen rubbas. Men vad händer då när den rubbas? Det kan öppna upp det yttersta skiktet cutikula (som också kallas fjällskikt) på hårstrået som gör att håret ser frissigt och livlöst ut. Fjällskiktet ska vara förslutet och ligga platt mot hårstråets innersta del för att ge skydd mot slitage.

Svamp och bakterier är inte så positiva ord - det är något som enklare kan uppstå om hårbotten rubbas. Låter inte kul, eller hur? Vill du fördjupa dig mer om de olika tillstånden i håret och hårbotten, klicka här.

 

Vad händer när håret har för lågt pH-värde?

För lågt pH-värde kan på samma sätt rubba balansen. Det kan skapa irritation och sveda, extra fet hårbotten och hår samt att huden kan bli känslig och torr. Du kanske någon gång har hört hår som missfärgats grönt när man badat utomlands? Då är det troligtvis pH-värdet som är för lågt.

 

Så kan du lösa pH-problemet

Låter de krångligt med pH-värde hit och dit? Låt oss hjälpa dig att hitta rätt produkter! 

Genom vårt hårtest får du snabbt svar på vad just ditt hår behöver och tar fram produkter som har rätt pH-värde - stärk håret istället för att skada det! 

Så här kan det se ut: 
-Vi tar fram ett schampo med rätt pH-nivå för ditt hår. Det öppnar upp fjällskiktet, vårdar och gör rent ordentligt från smuts och silikoner. 

-Sedan anpassas det med ett balsam som har en lägre pH-nivå. Detta för att stänga igen skiktet, då får håret bästa förutsättningar för att bli starkt! Det skyddar även mot att smuts och gör att håret inte slits lika snabbt. Perfekt för att du ska få rätt produkter och känna dig både fräschare och snyggare!

 

Läs relaterade artiklar här: