take over
take over

 

Hudens uppbyggnad

I denna artikel har vi listat kort och relevant fakta om hudens uppbyggnad och olika hudtillstånd. Perfekt för dig som vill lära dig mer om din hud på djupet!

Är du som vi en riktig hudvårdsnörd? 

I denna artikel har vi listat kort och relevant fakta om hudens uppbyggnad och olika hudtillstånd. Perfekt för dig som vill lära dig mer om din hud på djupet!

Hudens uppbyggnad

Huden består av tre lager, där varje lager kan skadas vid olika typer av påfrestningar.

Överhuden

Överhuden är olika tjock på olika ställen och tunnast är den vid ögonen. Cellerna i överhuden innehåller pigment som skyddar huden från solens skadliga strålar, och när huden utsätts bildas mörkare pigment. Mer om detta kan du läsa om längre ner.

Läderhuden

Läderhuden är rik på både kollagen som gör huden slät och stram, samt elastin som gör huden elastiskt. Med tiden och solens påverkan förstörs de elastiska fibrerna och kollagenet i huden vilket leder till att huden ser rynkig ut.

Underhuden

Underhuden består av porös bindväv och innehåller mycket vätska och fungerar som vätskeförråd. Hos en mager person är underhuden 2 – 10 millimeter tjock. Hos en person med mycket fett i kroppen kan underhuden vara upp till 10 centimeter tjock.

 

Olika hudtyper

Olika hudtyper HARMONIQ analysverktyg

 

Du har säkert sett produkter rekommenderade för olika hudtyper, som till exempel normal, torr, blandad och fet hud. Hudtyp bestäms alltid utifrån hur aktiv talgproduktion en person har samt att man föds med en specifik hudtyp. Talgproduktionen är till för att hålla huden mjuk och smidig. 

Normal hud

Denna hudtyp ses oftast hos barn. Huden producerar exakt så mycket talg som det behövs för att hålla huden mjuk och smidig. Porerna är små och hudens elasticitet och fuktnivå är bra. Huden har varken torrare eller fetare områden, och kliar eller stramar inte. Har du denna hudtyp så handlar det mest om att underhålla huden med bra produkter anpassade för din hudtyp. Gör vårt analysverktyg för att få personligt utvalda produkter för just din hud!

Torr hud

Torr hud har låg talgproduktion och ger huden en ojämn struktur. Hudens skyddsbarriär blir nedsatt då fuktnivån i huden är låg. Det är vanligt att huden känns stram och irriterad, vilket är på grund av att huden inte binder fukt som den ska. Har du en torr hud är det viktigt att tillföra återfuktning som innehåller mycket fuktgivande ämnen. Exempel på dessa är aminosyror, glycerin och karbamid. Använd en mild rengöringskräm. Analysverktyget ger tips om specifika produkter.

Blandad (kombinerad) hud

Blandad hud är den vanligaste hudtypen, och består av både torra och feta partier. Du kanske känner igen dig i att vara fetare i huden kring t-zonen men torrare på kinder och haka? Isåfall har du en blandad hud. Har man denna hudtyp kan det vara extra svårt att hitta produkter, eftersom att man kan ha tex både förstorade porer och torra partier. Därför kan det behövas att man använder olika produkter i olika delar av ansiktet.  Med hjälp av våra professionella hudterapeuter kan du i analysverktyget få svar på vilka produkter som rekommenderas dig med en kombinerad hud. 

Olika hudtillstånd

Olika hudtillstånd HARMONIQ analysverktyg

 

 

Som vi nämnt ovan så är det våra gener som avgör vilken hudtyp vi får. Dessa kan dock påverkas och variera rejält, både på grund av inre och yttre faktorer. De vanligaste inre faktorerna är stress och hormoner medan de vanligaste yttre faktorerna är tex årstid och hur noga man rengör sin hud (och såklart - att man använder rätt produkter!).

Fina linjer kommer med åldern, varesig vi vill eller inte. Detta sker för att huden åldras, och därmed förlorar sin elasticitet. Här kan man bara jobba förebyggande, och med rätt produkter kan man sakta ned hudens åldrande och på så sätt motverka fina linjer och rynkor.

Ärr kan man få till följd av akne eller sår i ansiktet, och kan förebyggas med rätt produkter. Få bukt med dina akne-ärr med hjälp av våra professionella hudterapeuter!

Solskadad hud är vanligt, och beror på att huden skadats av UV-strålar från solen. Det kan ha gett ojämn hudton och pigmentfläckar. Behandla solskadad hud och förebygg fler skador, och framförallt - använd solskydd.

 

Gillade du den här annonsen rekommenderar vi dig att läsa:

Din produkt är tillagd

×
Startsidan