take over
take over
Academy
Natural
Hur du blir av med akne på sommaren
Hur du blir av med akne på sommaren

Hur du blir av med akne på sommaren

Många av oss mår som bäst på sommaren. Vi får känna den varma solen mot huden, svalka oss i vattnet och behöver inte bära runt på en tjock vinterjacka. Men bland allt det härliga så finns det en bov som vill förstöra stämningen, nämligen sommarakne. Precis som hur vi trivs så bra i sommarvärmen så verkar akne göra detsamma. Men låt inte sommarakne sänka humöret, det finns sätt att behandla den! I denna artikel går vi igenom våra bästa tips.

Varför får man sommarakne?

 

När man vet hur sommaraknen uppstår så är det inte svårt att förstå varför många av oss drabbas av det. Den ökade värmen och luftfuktigheten leder till att vi svettas mer, får en ökad talgproduktion och igentäppta porer. När svetten och talgen blandas med smuts och tyngre hudprodukter som tjocka solskydd så skapas en utmärkt miljö för bakterier att växa bland de igentäppta porerna, vilket leder till akne. Man kan inte stoppa svetten och talgproduktionen, men de går att kontrollera.

Våra bästa produkttips mot sommarakne


Tvätta ansiktet med rätt rengöring

Tvätta ansiktet två gånger om dagen med en foaming cleanser. Denna typ av löddrande ansiktsrengöring är särskilt bra för sommarakne då den innehåller tensider som effektivt lyfter upp smuts och talg från porerna. Det är bäst att tvätta ansiktet när man är särskilt svettig, som direkt efter att man varit utomhus eller tränat, för att undvika igentäppta porer och bakterier som kan leda till utbrott. Det är dock viktigt att inte tvätta ansiktet mer än två gånger om dagen då det finns risk att fler gånger skadar hudbarriären. En skadad hudbarriär kännetecknas av överdriven torrhet
och irritation, vilket kommer sluta i att det blir ännu svårare att behandla aknen, till och med leda till ännu större akneutbrott.

Välj produkter med hjälpsamma ingredienser

Exfolierande syror vara till stor hjälp, som exempelvis AHA-syran glykolsyra eller BHA-syran salicylsyra. Syrorna hjälper huden på sommaren då de exfolierar bort döda hudceller, för att undvika att de täpper igen porerna. AHA-syror passar bra för de med känsligare hud då de har både återfuktande och anti-inflammatoriska egenskaper. Salicylsyra tränger ner i porerna för att rensa bort talg vilket gör den särskilt effektiv för fet hud. Även andra ingredienser med talgkontrollerande egenskaper, exempel niacinamid, kan vara bra att inkludera i hudvårdsrutinen.

Behöver du hjälp?

Hjälp oss att hjälpa dig! Huden är kroppens största organ och vi vet vilken faktadjungel den kan vara. Gör vår kostnadsfria hudanalys så ger någon av våra professionella hudterapeuter dig en personlig rekommendation. Du väljer själv vilka produkter du vill få rekommenderade, svarar på några korta personliga frågor om dig och inom vilket prisspann du tänkt dig, så sköter vi resten. Skicka gärna med några osminkade bilder på din hud för att ge våra hudterapeuter bästa förutsättningar för att hitta dina nya favoritprodukter. Du hittar analysen HÄR
Byt ut din fuktkräm

På vintern är det utmärkt med en tjockare lotion eller kräm för att skapa en barriär som skyddar huden mot den kalla och torra kylan. Men på sommaren kan det passa bättre att byta ut dessa mot ett tunnare alternativ, eller ett solskydd med matt finish som är icke-komedogen för att undvika igentäppta porer och fet hud.

Även om du kanske tänker att du kan undvika krämer helt på sommaren så är det viktigt att komma ihåg att huden behöver återfuktning året runt, annars finns det en risk att den blir torr och därmed ökar talgproduktionen ytterligare. Att återfukta huden på sommaren är också viktigt då huden utsätts för många uttorkande ämnen den här tiden på året, som klorin i poolvatten eller saltvatten i havet. När huden kommer i kontakt med dessa kan akneutbrotten förvärras om huden inte är återfuktad.

Tänk igenom dina klädval

Förutom att anpassa din hudvårdsrutin så kan du även förebygga sommarakne genom dina klädval. Om du exempelvis utför fysiska aktiviteter som får dig att svettas mycket så kan det vara bra att välja plagg gjorda av naturfibrer, som bomull eller linne.

Träningskläder gjorda av syntetiska material absorberar inte fukt, vilket naturfibrer gör. Om plaggen dessutom sitter nära kroppen så finns det risk att man täpper igen porerna. Därför är det viktigt att byta kläder direkt efter du tränat. Om du svettas mycket på sommaren så kan det också vara hjälpsamt att byta dina kläder en extra gång om dagen.

Gillade du den här artikeln rekommenderar vi dig att läsa:

Din produkt är tillagd

×
Startsidan